latinica  ћирилица
20/03/2023 |  16:38 ⇒ 18:38 | Аутор: СРНА

Петковић: Предложене измјене Кривичног закона неуставне и непотребне

Посланик Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ Милан Петковић оцијенио је да упориште у Уставу БиХ немају допуне Кривичног закона БиХ које се односе на напад на суверенитет БиХ, а чији су предлагачи посланици Милан Дуновић, Златан Бегић и Влатко Главаш.
Милан Петковић - Фото: СРНА
Милан ПетковићФото: СРНА

Петковић сматра непотребним ове допуне Кривичног закона јер већ постоји дефинисан напад на уставно уређење, па би се усвајањем овог приједлога закона дуплирали прописи због чега би дошло до хаоса у правном систему.

- Такође, није добро ни дефинисано биће овог кривичног дјела јер тамо се каже да би неко могао тајно вршити повреду суверенитета. Не знам како би неко тајно одузео суверенитет, можемо га одузети само јавно у институцијама - рекао је Петковић новинарима у Сарајеву.

Он сматра и да је овај приједлог служио само у дневнополитичке сврхе, те да је риејч о ставу само једне политичке странке због чега је гласао против овог закона на сједници Уставоправне комисије Представничког дома, која је одбила приједлог закона.

- Уколико већина чланова комисије каже да нешто није у складу са Уставом, то се тако и прихвата као правна чињеница и ми нисмо у обавези да дајемо објашњења - нагласио је Петковић.