latinica  ћирилица
20/03/2023 |  16:43 ⇒ 16:44 | Аутор: СРНА

Којић: Предлагачима смета Додик и везе са Србијом

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је током расрпаве о Приједлогу закона о допуни Кривичног закона БиХ на сједници овог дома да је предлагачима сметају предсједник Републике Српске Милорад Додик и специјалне паралелне везе са Србијом.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Сметају вам Додик и специјалне паралелне везе са Србијом, па ћете рећи да је Додик јавно или тајно дјеловао са Србијом да би донио Закон о имовини Републике Српске који ће бити усвојен у Народној скупштини Републике Српске - рекао је Којић на сједници Представничког дома током које је обављена расправа о Приједлогу закона о допуни Кривичног закона БиХ, с негативним мишљењем Уставноправне комсије.

Он је нагласио да ће тај закон бити усвојен у Народној скупштини Републике Српске, без обзира на противљења.

Којић је изразио невјерицу да је неко предложио овако паушалне одредбе и напоменуо да би у кривично дјело, према овом законском приједлогу, било и вршење преношења суверенитета када међународне финансијске институције, попут Свјетске банке додјељују кредитна средства и траже испуњавање услова.

- Овај закон је усмјерен у том правцу. Али, овим законом блокира се придруживање ЕУ и донације. Ријеч је о популистичким измјенама закона. За измјене кривичног закона треба да се консултује струка јер је непримјењив - нагласио је Којић.

Којић је подсјетио да је загарантован суверенитет ентитета и заједнице састављене од ентитета.

Он је навео да, према овом рјешењу, може бити кажњен свако "ко политичким, јавним или тајним дјеловањем подрива суверенитет БиХ омогућујући било којем субјекту међународног права држави или наднационалној међународној организацији да утиче на процес доношења устава, закона и одлука".

Којић је указао да се Споразумом о стабилизацији и придруживању који је на снази од 2015. године БиХ обавезала да законодавство усклађује са тековинама ЕУ, те да би се, ако би биле усвојене предложене допуне, морало изаћи и из овог споразума.

- Ако хоћете да ово постане инкриминишуће у закону, онда морамо и изаћи из споразума јер ћемо сви бити одговорни - и ко је предложио и ко је усвојио, јер се преноси дио суверенитета - појаснио је Којић.

Према његовим ријечима, овом одредбом би се требало кренути један по један корак да се иступи из Споразума о стабилизацији и придруживању, те да се на тај начин не дозволи одузимање суверенитета.

- Ми преносимо дио суверенитета јер морамо са законима у ЕУ ускладити Закон о омбудсману - рекао је Којић.

Посланик СНСД-а Сања Вулић упитала је посланика ДФ-а Златана Бегића да ли он Србе тјера из БиХ, јер је у Дејтону јасно наведено да БиХ има два ентитета.

- Зашто се спочитава одлука Уставноправне комисје, чије смо чланове изабрали. Немојте да се иживљавате. Гдје пише да су чланови Уставноправне комисије дужни образлагати своју одлуку? - упитала је Вулићева.

Посланик Српског клуба Милан Петковић указао је да законски акт није озбиљно припремљен и да је лаички написан.

- Да сам посланик било би ме срамота да упутим на овај дом. Како се тајно може пренијети суверенитет како ће сутра поступити тужилац? - упитао је Петковић.

Он је навео да управо из тог разлога сматра да Приједлог нема уставни основи што је потврдила и Уставноправна комисија.

- Политикантски приједлог закона само за прес-конференцију, а не за парламент. Мислимо да је уставни поредак БиХ заштићен Кривичним законом, односно чланом напада на уставни поредак - појаснио је Петковић.

Жестока расправа се развила између члана Клуба посланика "Народ и правда" Мие Карамехић-Абазовић и посланика ДФ о питање како тајно пренијети суверенитет.

Предраг Кожул против овог законског рјешења и да сматра да би на основу њега посланици могли бити тужени.

Посланик СДС Младен Босић је током расправе указао да су исти они који предлажу овај законски акт и говоре о суверенитету аплаудирали када је високи представник наметао законе.