latinica  ћирилица
20/03/2023 |  17:27 ⇒ 18:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Србија шаље 1,5 милиона евра помоћи Турској и Сирији

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је данас у Бриселу да је Србија опредијелила додатну помоћ Турској и Сирији, послије катастрофалних земљотреса почетком фебруара, од укупно 1,5 милиона евра, по 750.000 евра за сваку земљу.
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ bs) -
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ bs)

Шеф српске дипломатије је на, пленарној сједници у оквиру донаторске конференције, рекао да је Влада Србија у првим данима трагедије формирала оперативни тим за координацију хуманитарне помоћи, како би помогла народу Турске и Сирије.

Како је истакао, Влада Србије је до сада упутила 2,8 милиона евра за Турску и 2,98 милиона евра за Сирију.

- Поздрављамо иницијативу ЕУ и Шведске и користим ову прилику да породицама настрадалих пренесем изразе саучешћа. Дијелимо бол са онима који су изгубили своје најмилије, а јасно је да наша солидарност у изразима пијетета и саучешћа није довољна. Због тога је Влада Србије издвојила додатна средства за двије земље од укупно 1,5 милиона евра, по 750.000 евра за сваку - истакао је Дачић.

Навео је да помоћ Србије неће престати са овим и да смо спремни да наставимо да пружамо подршку.

- Овакви догађаји нам служе као подсјетник да само заједно можемо да пружимо адекватне одговоре на глобалне изазове. Европско јединство је у овим околностима веома важно - закључио је шеф српске дипломатије.