latinica  ћирилица
20/03/2023 |  17:53 ⇒ 18:24 | Аутор: СРНА

Вулић: Приједлог резолуције о праву на слободу изражавања у супротности са Пословником

Приједлог резолуције о праву на слободу изражавања у БиХ у складу са европским стандардима, којом се осуђује усвајање Закона о измјенама и допунама Кривичног закона Републике Српске, у супротности је са Пословником о раду, изјавила је током дискусије о овом правном акту предсједавајућа Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сања Вулић.
Сања Вулић - Фото: Уступљена фотографија
Сања ВулићФото: Уступљена фотографија

- Ако смо једна екипа и већина окупљена на заједничком нивоу, какво је ово понашање и какви су ово удари на институције Републике Српске и покушај уплитања у одлуке Народне скупштине Републике Српске? - упитала је Вулићева.

Она је нагласила да не види основ за уплитање у одлучивање на нивоу Републике Српске и да се поставља питање писања овакве резолуције имајући у виду да није било јавне расправе.

- Поставља се питање које је индикативно и ако смо партнери, а мислимо да јесмо у реализацији пројеката који су у интересу свих грађана у БиХ, чему овакви популистички приједлози? Да ли се купује вријеме док се не формира власт на нивоу Федерације БиХ? Да ли комуницирате са Нермином Никшићем /СДП БиХ/ и Елмедином Конаковићем /странка Народа и правде/ у вези са оваквим приједлозима? - упитала је Вулићева.

Шеф Клуба СНСД-а је истакла да је ова партија партнер увијек била коректна, подсјећајући да је договор о формирању власти подразумијевао да нема уплитања у одлуке на нивоу Федерације БиХ, нити у одлуке Народне скупштине Републике Српске.

Она је истакла да је ријеч о атаку на институције Републике Српске и изразила увјерење да Резолуција неће добити подршку посланика из Српске јер вјерује у националну освијештност посланика опозиције.

- Стално се позивате на Европску конвенцију и слободу изражавања. Свјесно и намјерно прећуткујете став два овог члана који ограничава ово право и да кориштење ових слобода повлачи са собом дужности и одговорности - рекла је Вулићева.

Она је указала да је једна медијска кућа позвала на убиство посланика из Представничког дома под окриљем сатире, а да Регулаторна агенција за комуникације каже да за то нема надлежности, Тужилаштво ћути и нико за то не одговара.

Вулићева је поручила посланицима из ФБиХ да неће одлучивати у Републици Српској, те да ово што се ради није пут просперитета и договора.

- Ако ћемо причати вашим језиком када кажемо институције БиХ, у то не спада Народна скупштина Републике Српске. Кад говорите о европском путу потребно је да испунимо 14 приоритета и ту смо сагласни, а када је ријеч о НАТО чланству, оно не долази у обзир и наши представници имају о томе свој став - додала је она.

Предлагачи Резолуције о праву на слободу изражавања у БиХ у складу са европским стандардима су посланици Аида Баручија, Сабина Ћудић, Рејхана Дервишевић, Јасмин Имамовић, Миа Карамехић Абазовић, Предраг Којовић, Саша Магазиновић, Албин Муслић, Нихад Омеровић, Ермина Салкичевић Диздаревић и Денис Звиздић.