latinica  ћирилица
20/03/2023 |  20:03 | Аутор: СРНА

Брисел обећао Турској седам милијарди евра

Донатори су на вечерашњој конференцији у Бриселу обећали седам милијарди евра помоћи у обнови Турске након разорних земљотреса прошлог мјесеца.
Брисел - донаторска конференција (Фото:  EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Брисел - донаторска конференција (Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Домаћини конференције били су ЕУ и предсједавајућа блока, Шведска.

- Укупно је обећан износ од седам милијарди евра - рекао је шведски премијер Улф Кристерсон.

Према његовим ријечима, новац ће помоћи људима чији су животи уништени у року од неколико секунди и минута и даје наду да је могућа достојанствена обнова и свакодневни живот.

Њемачки министар спољних послова Аналена Бербок изјавила је да ће Берлин, такође удвостручити помоћ угроженима у Турској и Сирији на 240 милиона евра.

Европска комисија, такође ће послати додатних 108 милиона евра хуманитарне помоћи Сирији, гдје ЕУ нема никакве дипломатске односе са предсједником Башаром ал Асадом.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган се окупљенима у Бриселу обратио путем видео-везе и навео да штета коју су изазвали потреси процјењују на око 104 милијарде евра, те обећао да ће Турска изградити 319.000 кућа у првој години.

Он је нагласио да је немогуће да се нека земља сама избори са тако великом катастрофом и да никада неће заборавити солидарност пријатеља исказану у тешким данима.

У земљотресима који су 6. фебруара погодили Турску и Сирију погинуло је више од 56.000 људи.