latinica  ћирилица
20/03/2023 |  21:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Борељ: У анексу јасно написана обавеза Приштине да одмах направи ЗСО

Високи представник за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ изјавио је вечерас да је у анексу споразума, договореног у Охриду, јасно написано да се Приштина обавезује да одмах направи Заједницу српских општина.
Жозеп Борељ (Фото: EPA-EFE/THIERRY MONASSE, илустрација) -
Жозеп Борељ (Фото: EPA-EFE/THIERRY MONASSE, илустрација)

Послије састанка шефова дипломатија Европске уније, Бореље је казао да је извијестио министре о договору постигнутом у Охриду, који је, каже, "темељ за нормализацију односа између Србије и Косова".

- Овај договор креира нови статус који значи да у дијалогу више не морамо да тражимо наду, који омогућава да не будемо више у кризној атмосфери, него да пређемо на примјену договора који је био прихваћен 27 фебруара - рекао је Борељ на конференцији за новинаре.

Навео је да су земље чланице ЕУ дале подршку и да сада почиње процес.

Борељ је прецизирао да је договор ступио на снагу када је он дао изјаву у Охриду.

- Нема потписивања из правних разлога, али двије стране су се сагласиле да је моја изјава била прихватање са њихове стране да испуне у цјелости обавезе које произлазе из договора и анекса за примјену - истакао је Борељ.

Високи представник је поновио да ће договорене одредбе бити саставни дио ЕУ пута Београда и Приштине.

- За Србију преко поглавља 35 из преговарачког оквира. За Косово преко специјалне групе за нормализацију. То ће бити конкретан и експлицитан дио њиховог залагања на ЕУ путу. Ми ћемо пажљиво да пратимо примјену ових договора - рекао је Борељ.

На питање новинара да ли Србија има обавезу да примијени све, укључујући члан 4 који предвиђа Србија неће кочити чланство Приштине у међународне организације, Борељ је казао да договор мора да буде примијењен и да ће имати неку врсту календара.

- Овај календар тражи од обје стране да свака испуни свој део. Али не може кућа да се гради од крова. Треба да се почне преко најхитнијих ствари. Има их неколико које су веома, веома хитне. У анексу је јасно написано да се Косово обавезује да одмах направи Заједницу српских општина на сјеверу Косова. Ми ћемо да слиједимо на који ће начин стране испунити обавезе које су саставни дио њиховог пута ка Европи - нагласио је Борељ.