latinica  ћирилица
20/03/2023 |  22:01 ⇒ 21/03/2023 | 10:22 | Аутор: РТРС

Други угао: Српска има право да донесе закон о невладиним организацијама (ВИДЕО)

Република Српска има право да донесе закон о невладиним организацијама, то јој допуштају и Устав БиХ и Устав Републике Српске, рекао је професор уставног права Милан Благојевић гостујући у емисији Други угао.
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

Закон који се доноси по узору на амерички, донесен је и у Аустралији, Канади и Русији, као и већини развијеног Запада, каже професор геополитике, Срђан Перишић додајући да нема разлога да ниједно физичко или правно лице крију своје изворе финансирања.

Република Српска мора да уреди јавни простор и да се јасно зна која организација заступа чије интересе, рекао је предсједник Организације старјешина ВРС, Слободан Жупљанин.

- На основу ових одредаба Република Српкса има потпуно уставно право да донесе овај закон, међутим тај закон би морао паралелно да прати још један закон о измјенама и допунама постојећег закона Републике Српске, а то је Закон о удружењима и фондацијама Републике Српске - каже Благојевић.

Наводи да Република Српска до сада има само парцијално уређену организацију и рад оваквих удружења, каква су она која се финансирају из иностранства кроз овај Закон о удружењима и фондацијама.

- Али, у њему нема одредаба о томе како надзирати финансирање тих организација. Зато би у првом члану важећег Закона о удружењима и фондацијама који има за сада један став, било потребно додати и став 2. у којем би било прописано да се на финансирање организација невладиног сектора које се врши из иностранства не примјењују одредбе тог закона него "лекс специјалис" па би у том смислу закон о НВО био "лекс специјалис" - нагласио је Благојевић.

Перишић пита зашто неко физичко или правно лице које прима новац од страних организација не би било исто регистровано у регистру Министарства правде или сличном регистру.

- И да се то објави на сајту гдје би се сви грађани увјерили које су то организације, која су то физичка или правна лица финансирана од других влада. Зашто би се то крило - каже Перишић.

Жупљанин сматра да Српска мора да обезбиједи механизме ефикасног управљања процесима у свим областима друштвеног живота.

- То значи да Српска има легитимно право да уреди ко то и шта ради у Српској и с којим циљем, намјерама, као и да ли је то у складу са прописима Српске. Ако то право полажу све земље које се називају земљама врхунске демократије зашто би то било ускраћено Српској и зашто би то сметало икоме у Српској - додао је он.