latinica  ћирилица
21/03/2023 |  07:23 ⇒ 09:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђинпинг: Стратешки избор Пекинга је јачање и развој односа са Москвом

Стратешки избор Пекинга је јачање и развој односа са Москвом и овај курс остаје непромијењен, изјавио је кинески председник Си Ђинпинг током неформалног састанка са руским колегом Владимиром Путином у Москви, саопштило је данас кинеско Министарство спољних послова.
Ђинпинг и Путин (Фото: EPA//SERGEI KARPUHIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Ђинпинг и Путин (Фото: EPA//SERGEI KARPUHIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

Кинески лидер, који је јуче допутовао у тродневну државну посјету Русији, са Путином је разговарао у формату тет-а-тет, потом и на вечери, а разговори су трајали четири и по сата.

Шефови двије државе разговарали су о билатералној сарадњи и ситуацији у Украјини, као и о плану који је предложио Пекинг за рјешавање сукоба у Украјини.

- Двије земље, као највећи сусједи и партнери у свеобухватној стратешкој сарадњи, једна другу сматрају приоритетом у својој дипломатији и спољној политици - истакао је Ђинпинг, наведено је у саопштењу кинеског министарства које преноси агенција РИА Новости.

Навео је да је Кина увек водила независну спољну политику и да је јачање и развој односа са Русијом стратешки избор Кине, заснован на сопственим фундаменталним интересима и општој тенденцији светског развоја.

Си Ђинпинг је нагласио да "општи курс јачања стратешке сарадње Кине и Русије остаје непромијењен".

- И Кина и Русија улажу напоре да спроведу национални развој и препород, обе земље подржавају мултиполарност свијета и промовишу демократизацију међународних односа - изјавио је кинески лидер.

Ђинпинг је навео да је Кина спремна да настави да игра конструктивну улогу у промовисању политичког рјешења украјинског питања.

Кинеско министарство наводи да су стране темељно размијениле мишљења о украјинском питању.

Ђинпинг је нагласио да су, историјски гледано, сукоби увек рјешавани дијалогом и преговорима.

Подсетио је да је Кина недавно објавила документ са ставом који позива на политичко рјешење украјинске кризе, напуштање хладноратовског менталитета и једностраних санкција.

Си Ђинпинг је напоменуо да, што је више потешкоћа и контрадикторности, то је важније оставити простор за мир и дијалог.