latinica  ћирилица
21/03/2023 |  08:55 | Аутор: СРНА

Француска: Десетине људи ухапшено, синдикати најавили нове акције

Десетине људи ухапшено је широм Француске након протеста који су избили неколико часова пошто је Влада преживјела тијесно гласање о неповјерењу у парламенту због непопуларне пензионе реформе коју, користећи посебно уставно овлашћење, спроводи француски предсједник Емануел Макрон.
Протести у Паризу (Фото: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON) -
Протести у Паризу (Фото: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Влада премијера Елизабет Борн једва је преживјела гласање о неповјерењу у парламенту послије усвајања реформе о подизању старосне границе за пензију са 62 на 64 године.

У протестима који су услиједили ухапшена је 101 особа, јавља Би-Би-Си.

У парламенту је 278 посланика гласало за смјену Владе, али да би приједлог прошао било је потребно 287 гласова.

Да је изгласано неповјерење Влади, предсједник државе Емануел Макрон морао би да именује новог мандатара или да распише парламентарне изборе.

Ни други приједлог о гласању о неповјерењу влади, који је предложила десничарска странка лидерке Марин ле Пен, није прошао.

Пошто су оба гласања била неуспјешна, контроверзни приједлог реформе старосне границе за пензију постаће закон.

Међутим, широм Француске незадовољни грађани изашли су на улице, опозициони посланици обећали су да ће изнудити преокрет, а синдикати најавили да су спремни за акцију широм земље у четвртак, 23. марта.

У неким од најпрестижнијих авенија у централном Паризу, ватрогасци су се борили да угасе запаљене гомиле смећа које данима нико не односи због штрајкова, док су се демонстранти пету ноћ играли мачке и миша са полицијом.

Оно што може забрињавати извршну власт је велики број младих људи на демонстрацијама.

Телевизијски снимци показују како полиција испаљује сузавац и јуриша на демонстранте у неколико градова са специјалним полицајцима на мотоциклима који насрћу на демонстранте, јавља Ројтерс.

То је навело специјалног извјестиоца УН за слободу удруживања Клемента Воулеа да у објави на "Твитеру" каже да полиција треба да избјегава употребу прекомјерне силе.

Противници кажу да ово показује да је Макронова одлука да заобиђе парламентарно гласање о нацрту закона о пензијама већ поткопала његову реформску агенду и ослабила његово вођство.

Све очи су сада окренуте ка предсједнику који ће се сутра поподне обратити нацији, преноси Франс инфо радио.

Макрон ће данас разговарати са Борновом, шефовима оба дома парламента и посланицима у свом политичком табору, док настоји да испланира излаз из политичке кризе.