latinica  ћирилица
21/03/2023 |  09:27 ⇒ 22/03/2023 | 06:59 | Аутор: РТРС

НСРС о измјенама Кривичног законика Српске (ВИДЕО)

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена сутра разматрањем Нацрта закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Сједница ће бити настављена у 10.00 часова, уз пренос на РТРС плусу и нашем порталу.

У наставку друге редовне сједнице посланици су расправљали о Приједлогу закона о граду Прњавор којим се уређују подручје, надлежности, органи и његово финансирање.

Посланик СНСД-а Зоран Стевановић рекао је да мора бити уведен ред у јавни простор и да Нацрт измјена и допуна Кривичног законика Републике Српске није усмјерен против новинара који професионално раде.

Посланик ПДП-а Славиша Марковић рекао је да наведени закон није добар и да су одредбе којима се третирају новчане казне нереалне.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић истакао је да Српска поштује слободу говора и грађанска права и да је потребно да се сви који су релевантни укључе у јавну расправу о Нацрту измјена и допуна Кривичног законика.

Жунић је истакао да у јавном, односно медијском простору има доста недефнисаних ствари и зато је потребно усвојити закон о информисању.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Игор Црнадак каже да је неприхватљива криминализација клевете и увреде и да је Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика неупотребљив.

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица тврди да медији не би требало да буду незадовољни Нацртом закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, јер се пружа могућност њиховог изузимања од примјене овог закона.

Посланик СДС-а Драгомир Васић тврди да би усвајање наведеног закона довело до велике правне несигурности и колизије с другим правним нормама које већ постоје у систему.

Шеф Клуба посланика Социјалистичке партије Срђан Тодоровић рекао је да постоји потреба регулисања јавног простора.

Посланик ПДП-а Мирана Савић Бањац рекла је да треба увести ред у јавом простору, али не смије бити угушена слобода говора.

Нацртом закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске прописана су кривична дјела клевета и неовлаштено објављивање и приказивање туђег списа, портрета и снимка, која ће се кажњавати новчаном или казном затвора, изјавио је министар правде Милош Букејловић.

- Прописано је да ко објави или прикаже спис, портрет, фотографију, видео-запис, филм или фонограм личног карактера без пристанка лица које је спис саставило или на кога се он односи, казниће се новчаном казном или казном затвора до двије године - рекао је Букејловић у Народној скупштини Републике Српске.

------

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједог закона о измјени и допунама Закона о територијалној организацији којим се врши усаглашавање територијалне организације са Законом о граду Прњавор.

У образложењу се наводи да су градови у Републици Српској Бањалука, Бијељина, Градишка, Дервента, Добој, Зворник , Источно Сарајево, Лакташи, Приједор, Прњавор и Требиње.

Министарка управе и локалне самоуправе Сенка Јујић рекла је да се Приједогом закона о измјени и допунама Закона о територијалној организацији врши усаглашавање територијалне организације општина и градова у Српској са Законом о граду Прњавор.

Јујићева је у образложењу рекла да је општина Прњавор у складу са законом прописаним условима поднијела Влади захтјев за додјељивање статуса града.

Градови у Републици Српској су Бањалука, Бијељина, Градишка, Дервента, Добој, Зворник, Источно Сарајево, Лакташи, Приједор, Прњавор и Требиње, наводи се у образложењу овог приједлога закона

Посланик СНСД-а Владо Ђајић сматра да Прњавор заслужује статус града, јер има све потребне параметре међу којима су и привредни.

- Прњавор има и добру инфраструктуру, јаку дијаспору и све услове за даљи напредак. Вјерујем да ће ова локална заједница наставити путем развоја - рекао је Ђајић.

Посланик СДС-а Томица Стојановић сматра да Прњавор заслужује статус града, али да неће бити финансијских ефеката након добијања наведеног статуса.