latinica  ћирилица
21/03/2023 |  09:30 ⇒ 10:13 | Аутор: РТРС

Бањалука: На Гамбитовом турниру 72 младих шахиста

Протеклог викенда одржан је 16. "GAMBIT Banjaluka Grand Prix" шаховски турнир за дјецу, први у мини серији од шест турнира за 2023. годину.
Гамбит Бањалука (Фото: gambitbanjaluka.com) -
Гамбит Бањалука (Фото: gambitbanjaluka.com)

Наступила су 72 такмичара из Бањалуке, Јајца, Цазина, Добој-истока, Теслића, Бијељине и Фоче, а шампионску титулу је освојио Ахмед Кекић са осам поена, сребро је припало домаћем такмичару бањалучког ГАМБИТ-а Петру Газићу са седам поена док је треће мјесто освојио Омер Јахић такође са седам поена али слабијим додатним критеријумима.

Право наступа су имали такмичари до 18 година старости из школе шаха "ГАМБИТ" Бањалука, групе топ и краљица, те позвани гостујући такмичари из других градова и општина. Одиграно је укупно  девет кола по Швајцарском систему уз темпо игре од осам минута по играчу за цијелу партију + 4 секунде за сваки одигран потез.

"GAMBIT Banjaluka Grand Prix" серија шаховских турнира је почела 2019. године с циљем да се сваке године одржи одређен број такмичења за дјецу из "ГАМБИТ-а" у њиховом граду на Врбасу како би стицали важно турнирско искуство а уједно и родитељима смањили трошкови за путовања на такмичења.

Све резултате са такмичења можете погледати на овом линку.