latinica  ћирилица
21/03/2023 |  09:39 ⇒ 11:27 | Аутор: Агенције

Ђинпинг позвао Путина да посјети Кину ове године

Кинески предсједник Си Ђинпинг, који борави у тродневној државној посјети Русији, изјавио је данас да је позвао руског предсједника Владимира Путина да посјети Кину ове године.
Ђинпинг и Путин (Фото: EPA/ERGEI KARPUHIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Ђинпинг и Путин (Фото: EPA/ERGEI KARPUHIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

Кинески лидер је то рекао на састанку са руским премијером Михаилом Мишустином, преносе руски медији.

Ђинпинг је такође позвао Мишустина да посјети Кину што је прије могуће, како би био обновљен механизам за редовне састанке шефова влада двије земље.

Он је објаснио да је изабрао да прво посјети Русију након што је трећи пут изабран за предсједника Кине јер то, како је навео, одговара историјској логици.

- Ми смо највеће државе и стратешки партнери - истакао је Ђинпинг.

Руски премијер Михаил Мишустин је саопштио да Русија и Кина припремају нове пројекте који ће значајно увећати транспорт дуж трансибирске и трансазијске руте.

- Прошле године је отворен саобраћај дуж аутомобилских и жељезничких прелаза преко ријеке Амур. У припреми су нови пројекти који ће значајно повећати транспортни потенцијал транссибирских и трансазијских праваца - навео је Мишустин.

Он је нагласио да у новим геополитичким условима, транспортно-логистички коридори добијају на значају и повећава се потреба за развојем прекограничне инфраструктуре.