latinica  ћирилица
21/03/2023 |  11:05 ⇒ 11:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Тајани: Балкан има стратешки значај

Италијански министар спољних послова Антонио Тајани изјавио је данас да Италија жели да буде присутнија у Србији и на Балкану, за који је рекао да има стратешки значај и који мора да осјети да их воле и цијене сусједне земље.
Антонио Тајани (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић) -
Антонио Тајани (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић)

- Почели смо од велике балканске земље која је кандидат за чланство у ЕУ. То је политичко опредјељење за шта је Италија радила, да поново буде присутна у Србији и свим дијеловима Балкана. Желимо да и у будућности сарађујемо са људима са којима смо сарађивали у прошлости - рекао је Тајани на отварању италијанско-српског пословно-научног форума.

Он се истовремено захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу и Влади Србије за све што раде како би се вратио мир на Балкан.

- Вјерујем да ће Вучић и влада дати допринос развоју сарадње двије земље и да ће изградити важан пут за стабилност Балкана и цијеле Европе - рекао је Тајани.

Он је казао да је Италија земља која је финансијски развијена и да има четири милиона малих и средњих предузећа и да је увјерен да може да извози своја знања и производе.

- Желимо Србију у ЕУ, да добије ефективно чланство. Желимо да отварамо нова радна мјеста. Суочавамо се са изазовима попут борбе против климатских промјена. Морамо да сарађујемо у фундаменталним секторима. Важно је да се пословни људи састану и заједно граде нешто за добробит наших земаља, да се посветимо науци и истраживањима без чега нема раста. Тај спој између економије и научне сарадње наших земаља је од пресудног значаја - рекао је Тајани.

Он је казао и да ће данас бити потписани бројни важни споразуми, попут споразума за сектор кинематографије.

- Овај скуп је значајан и због сигнала да је Србија од пресудног значаја за стабилност региона - рекао је Тајани и најавио да ће почетком априла организовати скуп свих министара спољних послова Балкана на коме ће се разговарати о будућности тог региона.

Додао је да се у понедељак, на састанку министара у Бриселу разговарало о ситуацији на Балкану, али и о могућностима које Балкан нуди Европи и српским предузећима.