latinica  ћирилица
21/03/2023 |  11:28 | Аутор: Агенције

Вучић са Тајанијем: Хвала Италији на пријатељству

Предсједник Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са потпредсједником Савјета министара и министром спољних послова Италије Антонијем Тајанијем и захвалио му на пријатељству и личном ангажману да традиционално добри пријатељски и стратешки партнерски односи двије земље буду подигнути на још виши ниво.
Тајани и Вучић (Фото: EPA/GIUSEPPE LAMI) -
Тајани и Вучић (Фото: EPA/GIUSEPPE LAMI)

- Поносан сам и привилегован што сам данас Ваш домаћин и што заједно организујемо Форум за пословну и научну сарадњу Србије и Италије - истакао је Вучић.

Вучић указао је данас на важност већег италијанског присуства у сфери економије и политике у земљи и региону, наводећи да размјена са Италијом износи око 4,6 милијарди евра.

- Италија никада није била међу земљама које су вршиле тешке притиске на Србију. Италијански предузетници су добродошли у нашу земљу - истакао је Вучић на српско-италијанском пословном форуму у Београду, на којем се обратио и шеф италијанске дипломатије Антонио Тајани.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Вучић је истакао да је Италија искрени пријатељ за Србију и да је увијек могла да рачуна на њу, те упутио јавни позив премијеру Италије Ђорђи Мелони да прије краја године посјети Београд.

Вучић, који се претходно састао са Тајанијем, захвалио му је што увијек размишља о стабилности западног Балкана, да то подручје, баш као и сјеверна Африка, постану један од приоритета Тајанијеве спољне политике.

Он је указао на пословне предности Србије за инвеститоре, те навео да би желио да Србија има више малих породичних компанија по угледу на Италију.

- Размјена са Италијом износи око 4,6 милијарди евра. Италија је једна од најпопуларнијих земаља у Србији. Италијански предузетници могу да се у Србији осјећају као у својој кући - рекао је Вучић.

Позивајући италијанске инвеститоре да улажу у Србију, Вучић је оцијенио да ће се, с друге стране, српски инвеститори одлучити да у будућности инвестирају у Италију, гдје су им врата отворена.