latinica  ћирилица
21/03/2023 |  12:11 ⇒ 18:44 | Аутор: РТРС

Међународна полицијска акција у БиХ и Словенији; Претреси на више од 70 локација

У оквиру међународне акције "АТМ", коју спроводе припадници СИПА у БиХ и Словенији започети су претреси на више од 70 локација те је планирано хапшење више од 50 особа осумњичених за организовани криминал и прање новца.
СИПА - Фото: РТРС
СИПАФото: РТРС

Полицијски службеници Агенције за истраге и заштиту данас су на подручју Сарајева и Зенице започели претресе пословних и стамбених објеката и покретних ствари на 13 локација.

Наведене активности проводе се због постојања основа сумње да су почињена кривична дјела организовани криминал и прање новца прописана Кривичним законом БиХ, саопштено је из СИПА.

Претреси се врше по налогу Суда БиХ и под надзором Тужилаштва БиХ у сарадњи са полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево и Зеничко-добојског кантона.

Наведене активности резултат су рада Заједничког истражног тима СИПА-е и Тужилаштва БиХ и Специјалног тужилаштва Словеније и Полиције Словеније, који је започет у фебруару 2022. године.

У току су и активности на прикупљању података о новчаним средствима која осумњичене особе посједују на рачунима банака и сефовима у којима евентуално држе новчана средства.

Активности Заједничког истражног тима су реализоване уз помоћ "EUROJUSТ-а".