latinica  ћирилица
21/03/2023 |  12:50 ⇒ 12:51 | Аутор: РТРС

Представа "Бајбок" у недјељу у Градишци

Представа "Бајбок", по мотивима драме "Емигранти" Славомира Мрожека, биће одиграна у недјељу, 26. марта у 20 часова у Културном центру Градишка.
Представа "Бајбок" (Фото: Facebook/Ferzeng) -
Представа "Бајбок" (Фото: Facebook/Ferzeng)

"Бајбок" је трагикомична прича смјештена у Шведској а говори о двије жене са наших простора у изнајмљеном стану које славе Нову 2020 годину.

Њих двије се разликују по свему осим по поријеклу. Једна је типичан примјер гастарбајтерке која је отишла у туђину да би зарадила за живот у домовини. Гладује и штеди на свему и свачему, јер има само један циљ - да направи у свом селу четвороспратницу са базенчићем, па да сви пукну од муке. Крије крваво зарађени новац и не стиди се да безобразно позајмљује од других цигаре, кафу, храну...

Друга је млада феминисткиња, "власница знања". Ипак, превише приче и филозофирања не испуњава њену празнину, и не сакрива погубљеност и неснађеност.

Заробљенене, не само због карантина, већ и због својих погрешних увјерења и фантазије о бољој будућности, садашњост пролази мимо њих. Њихова коегзистенција за вријеме короне би можда била тужна да се ту није нашла флаша скупоцјеног страног пића.

Адаптацију и режију потрписује Татјана Кецман, која уједно и глуми уз колегицу Ану Лечић