latinica  ћирилица
21/03/2023 |  13:21 ⇒ 16:58 | Аутор: РТРС

Марковић најбољи фудбалер Српске; Михајловићу постхумно Златна повеља "Миљан Миљанић" (ФОТО)

У Банском двору у Бањалуци одржана је 12. манифестација "Дани фудбала Републике Српске", гдје су избрани најбољи појединци у 2022. години.
Дан фудбала - Фото: РТРС
Дан фудбалаФото: РТРС

Најбољи фудбалер Републике Српске за 2022. годину је Бојан Марковић. Овај 23-огодишњи нападач носи дрес прволигаша Српске Лакташа и налази се у самом врху стријелаца шампионата. Њему је припало признање које носи име по прослављеном златном олимпијцу Велимиру Сомболцу.

Златна повеља "Миљан Миљанић" интернационална награда за стручна и научна достигнућа, те посебне резултате остварене у фудбалском спорту, постхумно је додјељена Синиши Михајловићу, некадашњем асу Војводине, Црвене звезде, Роме, Сампдорије, Лација, Интера, и дугогодишег репрезентативца СР Југославије. "Златну повељу" примио је Синишин брат Дражен.

- Република Српска је још једном показала и доказала колико воли, цијени и поштује Синишу Михајловића. По други пут сам у Банском двору да примим награду која носи име по визионару какав је био и мој брат - нагласио је Дражен Михајловић. 

Најбољи тренер у протеклој години јесте Владимир Илић, млади стратег Крупе, који је са тимом из Крупе на Врбасу остварио историјски успјех, освојио дуплу круну, Куп и шампионат Републике Српске. Ова награда носи назив по некадашњем тренеру Илији Миљушу.

Награда за најбољег спортског радника која носи назив "Илија Пантелић" припала је Мирославу Кршићу, предсједнику ФК Слога Добој, са којом је остварио историјски успјех пласман у Премијер лигу БиХ.

Најперспективнији играч Републике Српске која носи име по Срђану Качару, некадашњем талентованом играчу бањалучког Борца и Партизана, добио је Енвер Кулашин, првотимац Бањалучког Борца.

Најбољи судија је Дамир Лазић из Брчког, а награда за арбитра носи назив по некадашњем судији Ратку Крагуљу.

Златну плакету ФСРС постхумно је добио Зоран Вујат, за несебичан допринос развоју футсала, омладинског и женског фудбала.

Дан фудбала

Зорану Аврамовићу припало је специјално признање за популаризацију и међународну афирмацију фудбала и Републике Српске. Аврамовић је идејни творац престижног омладинског турнира у Фочи "Фудбал френдс".

Друго специјално признање за унапређење паралелних и специјалних веза Републике Србије и Републике Српске припала је Борису Врховцу, свјетском путнику, човјеку за којег не постоји ниједна граница на овом свијету. ФИФА телевизија је за вријеме Мондијала у Катару пред сваку утакмицу емитовала документарне филмове о навијачима свих репрезентација учесница, а Бањалучанин Борис Врховац је представљао Србију и ушао је у други круг такмичења.

Специјално признање за унапређење и очување моралних и професионалних вриједности спортског новинарства припало је Лази Бакмазу, спортском новинару из Новог Сада.

Специјално признање за очување традиције и изузетне резултате Фудбалског клуба Славија из Источног Сарајева, најстаријег клуба Републике Српске, основаног 1908. године, добио је Милорад Кошарац.

Дан фудбала

Фудбалски савез Републике Српске уручио је награду амбасадор фудбала које носи име по "Михаилу Андрејевићу Андрејки", човјеку који је задужио српски, југословенски и свјетски фудбал, Ивану Ћурковићу, славном голману, почасном предсједнику Фудбалског клуба Партизан.

Навриједније признање Фудбалског савеза Републике Српске носи име некадашњег предсједника Републике Српске и фудбалских савеза Републике Српске и БиХ – "Доктор Милан Јелић", додјељује се за животно дјело, а за 2022. годину припала је Ранку Цвијићу, истакнутом фудбалском раднику из Поткозарја.

Дан фудбала

Фудбалски савез Републике Српске од 2008. године уз посредство Одбора за помоћ Косову и Метохији на чијем челу је Милорад Арлов помаже клубове и појединце у јужној српској покрајини. У знак захвалности Фудбалски савез Косова и Метохије је уручио признања Фудбалском савезу Републике Српске и Одбору за помоћ Косову и Метохији.