latinica  ћирилица
21/03/2023 |  13:26 ⇒ 15:27 | Аутор: РТРС

Каран: Сарадња са Европолом битна за супротстављање организованом криминалу

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран изјавио је би данашње потписивање у Сарајеву Правилника о раду и оперативној сарадњи заједничке контакт тачке за БиХ за сарадњу са Европолом требало да убрза и увећа размјену информација о најтежим облицима организованог криминала.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

Каран је подсјетио да прича о успостављању заједничке контакт тачке траје од 2007. године, а да је сада успостављен формални механизам размјене информација са Европлом и на нивоу региона.

Према његовим ријечима, то је веома важно са аспекта рјешавања и откривања најтежих облика организованог криминала.

- Да су полицијске структуре чекале овај моменат, вјероватно до данас ми не би урадили велики број акција - рекао је Каран.

Каран је увјерен да ће потписивање Правилника допринијети већем обиму размјене информација битних за супротстављање организованом криминалу.

"Скај апликација је показала да на регионалном нивоу већ дуже вријеме имамо организоване облике криминалитета за које све полиције нису имале довољно података. Претпостављам да ће то бити боље", оцијенио је Каран.

Он је навео да су и до сада провођене међународне акције у борби против најтежих облика организованог криминала, прије свега наркоманије и кријумчарења људи, у којима су учестовале домаће агенције за провођење закона, а пуни допринос у њима дао је и МУП Српске.

- Те акције се не би могле одвијати у протеклим годинама да није било сарадње полицијских агенција у региону - констатовао је Каран.

Он је нагласио да МУП-у Републике Српске административне препреке не значе пуно када је ријеч о супротстављању криминалу.

Правилник о раду и оперативној сарадњи националне/заједничке контакт тачке за БиХ за сарадњу са Европолом данас су у Сарајеву потписали представници свих полицијских агенција које су укључене у рад Контакт тачке, чиме је отклоњена посљедња формална препрека за потпуну оперативност у односима полицијске сарадње БиХ и ове међународне организације.

Правилником су утврђени начин рада рада, обавезе и одговорности заједничке контакт тачке, права и обавезе надлежних органа за спровођење закона у БиХ, те друге процедуре од значаја за успостављање система сарадње и размјене информација између надлежних органа у БиХ и Европи.