latinica  ћирилица
21/03/2023 |  14:14 ⇒ 18:05 | Аутор: РТРС

Букејловић: Kлевета и неовлаштено приказивање кажњаваће се новчано или затвором (ВИДЕО)

Нацртом закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске прописана су кривична дјела клевета и неовлаштено објављивање и приказивање туђег списа, портрета и снимка, која ће се кажњавати новчаном или казном затвора, изјавио је министар правде Српске Милош Букејловић.
Милош Букејловић - Фото: РТРС
Милош БукејловићФото: РТРС

- Прописано је да ко објави или прикаже спис, портрет, фотографију, видео-запис, филм или фонограм личног карактера без пристанка лица које је спис саставило или на кога се он односи, казниће се новчаном казном или казном затвора до двије године - рекао је Букејловић.

Ако је усљед дјела теже нарушено здравље лица чији је спис, портрет или снимак објављен, Букејловић је рекао да ће учинилац бити кажњен казном затвора од једне до пет година, а ако је то довело до смртне посљедице, казном затвора од двије до 10 година.

- Нацртом закона врши се усклађивање законодавства са Истанбулском конвенцијом, те се на нови начин прописује кривично дјело полно узнемиравање и ново кривично дјело злоупотреба фотографије и видео-записа полно експлицитног садржаја - истакао је Букејловић.

Он је навео да се прописује и кривично дјело клевета на начин да ко о другом износи нешто неистинито што може шкодити његовој части или угледу, знајући да је то неистина, биће кажњен новчаном казном од 8.000 КМ до 30.000 КМ.

- Ако је дјело учињено путем штампе, радија, телевизије или друштвених мрежа, на јавном скупу или на други начин, због чега је постало доступно већем броју лица, казниће се новчаном казном од 15.000 КМ до 80.000 КМ. Ако је оно што се износи довело или могло довести до тешких посљедица за оштећеног, учинилац ће бити кажњен новчаном казном од 20.000 КМ до 100.000 КМ - рекао је Букејловић.

Он је казао да се измјенама прописују и кривична дјела против части и угледа, искључење противправности код ових кривичних дјела и гоњење за кривична дјела против части и угледа.

У том смислу, додао је, прописује се ново кривично дјело увреда на начин да ко увриједи другога казниће се новчаном казном од 5.000 КМ до 20.000 КМ.

- Ако је дјело учињено путем штампе, радија, телевизије или других средстава јавног инФормисања или на јавном скупу или на други начин, због чега је увреда постала приступачна већем броју лица, казниће се новчаном казном од 10.000 КМ до 50.000 КМ - навео је Букејловић.