latinica  ћирилица
21/03/2023 |  14:16 ⇒ 21:50 | Аутор: РТРС

Додик: Отимањем имовине Српској, покушава се прибавити суверенитет БиХ (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да суверенитет имају ентитети, а не БиХ, те да се он покушава прибавити БиХ отимајући имовину Републици Српској коментаришући јучерашњу сједницу Парламентарне скупштине БиХ, на којој су биле тачке које се мијешају у унутрашње ствари Републике Српске, попут измјена Кривичног закона у вези са суверенитетом БиХ и резолуција у вези са слободама у Српској.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- БиХ нема суверенитет, а одлуке донесене на заједничком нивоу немају обавезујућу снагу за ентитете. Ово није земља која је направљена на тај начин, него тако да су ентитети субјекти унутрашњих али и спољно-политичких питања, а не да заједнички ниво нешто нама наређује. Него ми наређујемо њима и тако ће и остати. Тако су прошли и ови закони, тако је прошла и декларација и тако ће проћи и БиХ - рекао је Додик новинарима у Гацком.

Истакао је да се Република Српска залаже да се БиХ врати у оквире Устава.

- Оно што имамо данас је наметнуто мимо Устава и воље прије свега нас. Сада је вријеме да направимо ревизију. Или вратите БиХ на Устав или је неће бити, то је оно што говоримо упорно. Ово није сецесија. Тражимо уставну земљу, а ако је нема логично је да у њој нећемо бити - поручио је Додик.