latinica  ћирилица
21/03/2023 |  14:30 ⇒ 14:32 | Аутор: РТРС

Савјетодавни одбор: Убрзати и побољшати процес проналаска несталих лица

Резултати рада Института за нестала лица БиХ, значајно су бољи у односу на ранији период, посебно по питању идентификације. У прошлој години идентификовано је укупно 150 жртава, што је дупло више у односу на 2021., истакнуто је у Невесињу, на сједници Савјетодавног одбора тога Института.
Савјетодавни одбор Института за нестала лица БиХ - Фото: РТРС
Савјетодавни одбор Института за нестала лица БиХФото: РТРС

До краја новембра прошле године ексхумирано је осамдесет жртва. Кључни проблем у процесу тражења несталих, истакли су учесници, јесте мали број овлаштених судских вјештака – патолога који раде на ексхумацијама и идентификацијама у БиХ.

Предсједавајући Савјетодавног одбора Анте Марић сарадњу са Институтом за нестала лица оцијенио је као одличну, наводећи да је 80 одсто несталих лица пронађено. Међутим, нагласио је, док свака жртва не буде нађена не могу бити задовољни радом одбора.

У БиХ још се тражи 7.618 лица и то су већином најтежи случајеви, гдје се посмртни остаци налазе на неприступачним мјестима, јамама и ријечним токовима. Оно што преставља велики проблем јесте и проток времена, односно умирање свједока.

Марић је подсјетио да је Савјетодавни одбор прије два мјесеца потписао уговор са Министарством одбране у СМ за претрагу војних архива за догађаје који су директно везани за нестанак лица у протеклом ратном периоду, што ће знатно убрзати и побољшати процес проналаска несталих лица.