latinica  ћирилица
21/03/2023 |  14:43 ⇒ 22/03/2023 | 09:06 | Аутор: РТС

Вучић: Ми се никада нисмо служили триковима, примијенићемо оно што смо рекли (ВИДЕО)

Предсједник Александар Вучић изјавио је да се Србија никада није служила никаквим триковима и да ће имплеметирати оно што је, како је нагласио, рекла да ће да уради
Александар Вучић (Фото: EPA/ANDREJ CUKIC) -
Александар Вучић (Фото: EPA/ANDREJ CUKIC)

Истакао је да Србија има своју ријеч и да њена ријеч нешто значи. Поновио је да за Србију нема говора о чланству у Уједињеним нацијама за такозвано Косово, као ни организацијама, институцијама и агенцијама УН и да нема признања.

- То је моја порука онима који су говорили о томе. За разлику од свих њих ми се никада триковима не служимо. Оно што сам рекао у Народној скупштини Републике Србије, што сам рекао њима у Охриду, њима у Бриселу и петорки у Београду, понављам свакога дана и ни за јоту се мој став није променио ни пред ким - рекао је Вучић на конференцији за новинаре са италијанским министром спољних послова Антонијем Тајанијем поводом Форума за пословну и научну сарадњу Србије и Италије.

Одговарајући на питања новинара да ли ће Београд имплементирати оно што је договорено на састанку у Охриду о нормализацији односа Београда и Приштине, Вучић је рекао да је правно обавезујуће за Србију нешто на шта он стави потпис или печат или када се са тим вербално, осносно усмено сагласи.

- И нико други не може да произведе правне посљедице за Републику Србију осим њеног предсједника и у појединим случајевима премијера или министра спољних послова - напоменуо је Вучић.

Додао је ће Србија радити на имплементацији свега што је, како је казао, "рекла да ће да ради".

- Не мислим да ће Приштина да испуни оно што јој је једина обавеза, а то је да у складу са споразумима достигнутим у дијалогу формира Заједницу српских општина. Дакле, све што смо рекли да ћемо да радимо на имплентацији ми ћемо да урадимо. Оно што сам рекао да нећемо, то сам и данас поновио Антонију Тајанију, да не би било покварених и лажних тумачења и да видите да се уопште не плашим што говорим свима у лице потпуно исто. Замолио бих поједине министре из неких земаља да питају и канцелара (Немачке Олафа) Шолца и предсједника (Француске Емануела) Макрона јесам ли им то у лице рекао или не - рекао је Вучић.

Поновио је да то за Србију подразумијева да нема говора о чланству у Уједињеним нацијама за самопроглашено Косово, као ни организацијама, институцијама и агенцијама УН и да нема признања.