latinica  ћирилица
21/03/2023 |  15:10 ⇒ 17:20 | Аутор: РТРС

Ускоро рјешење проблема изградње пута Брод на Дрини - Шћепан Поље (ВИДЕО)

Изналажење извора финансирања за изградњу магистралног пута Брод на Дрини – Шћепан Поље према Црној Гори, моста преко ријеке Дрине и изградње магистрале према Требињу, приоритети су Владе Републике Српске на којима ће радити како би се побољшала мрежа путева који пролазе територијом општине Фоча – истакнуто је током сусрета начелника општине Фоча Милана Вукадиновића са министром саобраћаја и везе Српске Недељком Чубриловић.
Састанак у Фочи (Фото: opstinafoca.rs.ba) -
Састанак у Фочи (Фото: opstinafoca.rs.ba)

У Фочи се деценијама чека на изградњу магистралног пута Брод на Дрини – Шћепан Поље према Црној Гори, за који ће, према посљедњим пројекцијама, бити потребно 75 милиона евра.

Бројна клизишта, ударне рупе, саобраћајне незгоде са смртним исходом, наметнуле су обавезу да се почне с рјешавањем проблема на дионици, како су је прозвали "магистрала страве и ужаса".

- Имамо исказану добру вољу од потенцијалних улагача да ће финансирати његову изградњу у ово години. Очекујемо ако ништа да се почне са избором извођача и потписивањем уговора за тај путни правац - рекао је Чубриловић.

Из Министарства саобраћаја и веза најавили су да би најдаље за два мјесеца требало да се настави с рехабилитацијом пута од Брода на Дрини што је започето у прошлој години како би се завршила обнова планираних пет и по километара.

У Фочи су велика очекивања и од најављене изградње моста на ријеци Дрини који би од Бастаха повезивао са планираном изградњом магистралног пута према Требињу. Најављен је и наставак изградње регионалне саобраћајнице према Драгочави.

- И даље пут према Челебивћима да се доведе у пристојно стање. Наше је да захтијевамо - додао је Вукадиновић.

Потврђено је и да су Путеви Републике Српске почели са санирањем клизишта у Филиповићима на магистралном путу који од Фоче води према Горажду и Устипрачи на шта се чекало више од годину дана.