latinica  ћирилица
21/03/2023 |  17:53 ⇒ 21:48 | Аутор: РТРС

Завршен званични састанак Путина и Ђинпинга; Потврђени пријатељски односи

У Москви је завршен званични састанак руског предсједника Владимира Путина и кинеског лидера Си Ђинпинга у проширеном саставу. Путин и Ђинпинг потписали су заједничку изјаву о продубљивању односа свеобухватног партнерства и стратешке сарадње. Потписана је и изјава о плану развоја кључних праваца руско-кинеске економске сарадње до 2030. године.
Влaдимир Путин и Си Ђинпинг (Фото: EPA-EFE/SERGEY KARPUHIN) -
Влaдимир Путин и Си Ђинпинг (Фото: EPA-EFE/SERGEY KARPUHIN)

Путин је нагласио да се Кинески мировни план може узети као основа за мирно рјешење у Украјини, када за то буду спремни на Западу и у Кијеву. Реаговао је и на најаву Велике Британије да ће Украјини послати гранате са осиромашеним уранијумом.

Очи цијелог свијета и данас су помно гледале у Москву гдје је одржан званични састанак руског предсједника Владимира Путина и кинеског лидера Си Ђинпинга.

Након састанка, Путин је поручио да су преговори са кинеским предсједником били успјешни и конструктивни.

Путин је навео да је у документима који су потписале Русија и Кина постављен задатак да се обим трговине вишеструко увећа. Према његовим ријечима, приоритет је трговинско-економска сарадња.

- Русија је спремна да повећа непрекидне испоруке нафте Кини. Испоруке течног гаса у Кину ће се повећавати. Детаљно смо разговарали и о пројекту "Снага Сибира 2" - рекао је Путин.

Једна од тема разговора на састанку била је и украјинска криза. Кинески предсједник је нагласио да се Пекинг, као и до сада, залаже за мирно рјешење сукоба.

- Кина и Русија, као сталне чланице Савјета безбједности УН-а, наставиће да подржавају основне принципе међународних односа - каже Ђинпинг.

Коментаришући Кинески мировни план за Украјину, Путин је поручио да вјерује да су многе тачке Кинеског мировног плана у складу са руским приступима.

- Вјерујемо да би многе тачке Кинеског мировног плана могле да буду основа за мирно рјешење, када за то буду спремни Запад и Кијев. Међутим, ми још не видимо такву спремност са њихове стране - рекао је Путин.

Путин је реаговао и на најаву Велике Британије да ће Украјини послати не само тенкове већ и гранате са осиромашеним уранијумом.

- Изгледа да Запад заиста намјерава да се бори против Русије до посљедњег Украјинца, не ријечима већ дјелима. Желим у вези са тим да напоменем да, уколико се све ово деси, онда ће Русија бити принуђена да у складу са тим реагује. Мислим на чињеницу да колективни Запад већ почиње да користи оружје са нуклеарном компонентом - каже Путин.

Истакао је да је евидентно гомилање конфликтног и кризног потенцијала кроз праксу неправедних санкција које Запад уводи против Русије и других земаља које сматра непријатељским.

Поручио је да се у том контексту, Русија и Кина одлучно противе државама и блоковима који штете другима.