latinica  ћирилица
21/03/2023 |  18:21 ⇒ 18:22 | Аутор: СРНА

Кришто - Фон дер Лајен: У фокусу и даље кључних 14 приоритета

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто разговарала је данас у Бриселу са предсједником Европске комисије Урсулом фон дер Лајен о сарадњи институција БиХ са Европском комисијом, истичући да наставак реформи и испуњавање 14 кључних приоритета за напредак на европском путу остају у фокусу рада институција БиХ.
Састанак у Бриселу - Фото: Уступљена фотографија
Састанак у БриселуФото: Уступљена фотографија

Кришто је информисала Фон дер Лајенову о приоритетима рада Савјета министара у наредном периоду, саопштено је из Савјета министара.

Она је навела да је Савјет министара већ утврдио Нацрт буџета за 2023. годину, чиме се обезбјеђује стабилност институција и провођење планираних реформских активности, те усвојио низ других битних докумената из европске агенде.

Кришто је рекла да, усљед сложености политичког система у БиХ, напредак на европском путу захтијева доста стрпљења, компромиса и консензус различитих нивоа власти у БиХ, те да је за цијели процес кључна подршка европских институција.

Према њеним ријечима, рјешавање многих унутрашњих питања у БиХ битно је за наставак процеса интеграција, од којих је најзначајнија измјена изборног законодавства, како би се конститутивни народи довели у равноправан положај и релаксирали политички односи, те актери фокусирали на европска питања.

Фон дер Лајенова је изразила задовољство динамиком провођења реформи, а посебно 14 кључних приоритета и програма који се односе на социо-економска питања.

Она је нагласила да БиХ може рачунати на сву потребну помоћ ЕУ на свом европском путу.

Фон дер Лајенова је најавила да планира да посјети БиХ крајем године у оквиру посјете западном Балкану и том приликом да се поновно сусретне с предсједавајућом Савјета министара.

Она је рекла да се већ из постигнутог јасно види да је ЕУ била у праву кад је БиХ указала повјерење, додијеливши јој кандидатски статус, и нагласила да БиХ мора да искористи овај тренутак како би убрзала свој интеграциони процес.