latinica  ћирилица
21/03/2023 |  18:49 ⇒ 18:53 | Аутор: СРНА

Кришто-Борељ: Нова димензија у односима БиХ и ЕУ

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто разговарала је данас у Бриселу са високим представником за спољну и безбједносну политику ЕУ Жозепом Борељом и том приликом истакла да је додјела кандидатског статуса БиХ значајан искорак који даје нову димензију односима БиХ и ЕУ.
Кришто-Борељ - Фото: Уступљена фотографија
Кришто-БорељФото: Уступљена фотографија

Кришто је рекла да је то и мотив за максималну ангажованост институција надлежних за питања европских интеграција, саопштено је из Савјета министара.

Она је навела да је Савјет министара већ усвојио неколико докумената значајних за интеграцијске процесе, те утврдио Нацрт буџета за текућу годину, који ће олакшати реализовање планираних реформских програма.

Борељ је нагласио специфичност садашњег тренутка у којем је, како је навео, БиХ стицањем кандидатског статуса прешла из дејтонске у бриселску фазу јер је Брисел њено крајње одредиште.

Он је подсјетио да су велика очекивања ЕУ од новоуспостављених власти у виду испуњавања 14 приоритета, али да он има повјерење, на основу до сада виђеног, да ће то бити испуњено.

Борељ је честитао Кришто за усвајање Програма економских реформи за период од 2023. до 2025. године.

Борељ је подсјетио на значај високог форума на политичком нивоу, као форум у којем би се пратила реализација свих активности које се налазе пред БиХ, наведено је у саопштењу.