latinica  ћирилица
21/03/2023 |  18:55 ⇒ 18:56 | Аутор: СРНА

Вишеград: Положено цвијеће на спомен-плочу Споменку Гостићу

Представници Борачке организације Вишеград су, поводом 30 година од погибије најмлађег одликованог борца Војске Републике Српске Споменка Гостића у протеклом рату, положили цвијеће на спомен-плочу Споменку у вишеградском насељу Гарча.
Вишеград: Спомен-плоча Споменку Гостићу - Фото: СРНА
Вишеград: Спомен-плоча Споменку ГостићуФото: СРНА

Предсједник Скупштине општинске Борачке организације Александар Савић рекао је да се јуче навршило 30 година од погибије Споменка Гостића, који је у тренутку страдања имао непуних 15 година.

- Можете замислити колика је била његова љубав и вјера да ће Република Српска, у вријеме када је рат био у пуном замаху, опстати - истакао је Савић.

Он је нагласио да су се општина Вишеград и Борачка организација потрудили да поставе спомен-обиљежје младићу који, нажалост, није дочекао крај рата.

- Ово је мјесто гдје треба да се окупе и млађе генерације да би видјели како је Споменко волио и чувао Републику Српску у свом кратком животу - поручио је Савић.

Петнаестогодишњи Споменко Гостић, који је одбио понуду да се склони од ратних страхота и са комшијама и пријатељима био борац Војске Републике Српске, погинуо је од гранате 20. марта 1993. године недалеко од свог села Јовићи на планини Озрен.

Споменко је сахрањен на мјесном гробљу Горњи Улишњак, гдје почивају његова мајка и бака, а које се, као и Споменково село Јовићи, данас налази у Федерацији БиХ.

Споменко Гостић рођен је 15. августа 1978. године у Добоју. Након што је у рату остао сам, придружио се војсци, гдје је прво био курир, да би касније развозио храну војницима.

Неколико мјесеци прије погибије наишао је на мину док је коњском запрегом развозио храну по линији, када је и лакше рањен.

Спомен-плоча и табла са називом улице, посвећене младом хероју Војске Републике Српске Споменку Гостићу, постављене су у вишеградском насељу Гарча 2017. године.

Млади херој са Озрена добио је спомен-бисту у Добоју која је 20. марта 2014. године постављена у порти Спомен-храма Рођења Пресвете Богородице.

Чланови Удружења дјеце погинулих бораца "Насљеђе" Републике Српске из Бијељине обновили су 2017. године споменик на мјесном гробљу Горњи Улишњак, а добојски умјетник Дени Божић осликао је мурал са Гостићевим ликом у Улици војводе Степе у Добоју.

Спомен-кип Споменка Гостића постављен је 24. августа 2021. године у порти Манастира Светог Николе у Петрову.

О Споменку је снимљен четрдесетпетоминутни документарни филм "Споменко на вјечној стражи" и написана књига "Споменко и Озрен", чији је аутор Миле Савић.