latinica  ћирилица
22/03/2023 |  08:34 ⇒ 08:35 | Аутор: РТРС

"Мој Бранко не лаже" вечерас у Банском двору

Документарни филм "Мој Бранко не лаже", у режији Бранка Лазића биће приказан вечерас у Арт биоскопу Банског двора.
Филм "Мој Бранко не лаже" - Фото: РТРС
Филм "Мој Бранко не лаже"Фото: РТРС

- Како је послијератни најчитанији, најпревођенији, најтиражнији писац читавог југословенског простора, подједнако омиљен и код дјеце и код одраслих, постао први јеретик комунистичке Југославије? Како је ведри писац који је иза себе оставио импозантно дјело, озбиљну опоруку и трагичну биографију постао и остао "само" партизански и дјечији писац - стоји у опису радње филма, који у 84 минута трајања нуди одговоре.

У филму учествују академик Матија Бећковић, историчар Предраг Марковић, проф. др Михајло Пантић, редитељ Дарко Бајић, проф. др Душко Певуља, доц. др Олег Солдат, књижевници Љубивоје Ршумовић, Перо Зубац, Вуле Журић.

Рекли су о њему да је први комунистички јеретик, најчитанији писац Југосавије, писац за народ и сиротињу, најомиљенији осмијех Београда, посљедњи Крајишник...

Након пројекције биће уприличен разговор с режисером Бранком Лазићем и сценаристом Сашом Берендиком, који ће водити Никола Станишић.

Пројекција се организује у сарадњи с Аудио-визуелним центром Републике Српске и почиње у 19 часова, а све бесплатне позивнице за пројекцију су подијељење.