latinica  ћирилица
22/03/2023 |  09:17 ⇒ 09:17 | Аутор: СРНА

Симић: Приштина користи насиље за рјешавање политичких питања

Потпредсједник Српске листе Игор Симић изјавио је да Приштина и даље користи насиље као средство за рјешавање политичких питања.
Игор Симић (Фото: FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC) -
Игор Симић (Фото: FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC)

Симић је истакао да безбједносне прилике највише зависе од поруке коју међународни представници шаљу режиму премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија.

Он је навео да је тешко предвидјети да ли се у априлу, због локалних избора на сјеверу и истека рока за рјешавање питања регистарских таблица, могу очекивати екцесне ситуације, те додао да неки "тамни кругови" у Приштини сањају о коначном рјешавању проблема Срба, односно како да их протјерају са Косова и Метохије.

Симић је напоменуо да ће се Срби вратити у приштинске институције тек по формирању Заједнице српских општина и када се са сјевера повуку специјалне јединице косовске полиције.

- Без испуњења ових услова нико од политичких представника, судија, тужилаца, полицајаца, административног особља не размишља о повратку - рекао је Симић за "Политику".

За недавни састанак у Охриду Вучића са европским званичницима Жозепом Борељом и Мирославом Лајчак, те Куритијем, Симић каже да је дијалог једини начин за рјешавање отворених питања између Београда и Приштине, односно Срба и Албанаца и да у том смислу види значај тих преговора.

Што се тиче формирања ЗСО, Симић је истакао да ниједан Србин нема нимало повјерења у Куртија да ће урадити било шта што иде у корист српског народа.

Симић највећу заштиту и гаранцију за опстанак Срба на Косову и Метохији види у изјави предсједника Србије Александра Вучића да неће дозволити погром српског народа као 2004. године.