latinica  ћирилица
22/03/2023 |  09:30 ⇒ 21:40 | Аутор: РТРС

НСРС о извјештајима о стању у банкарском систему (ВИДЕО)

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена сутра расправом о стању у банкарском систему.
НСРС - пренос уживо -
НСРС - пренос уживо

Пред посланицима је Извјештај о стању у банкарском систему Републике Српске за период јануар-децембар 2021. године и Извјештај о пословању и резултатима рада са финансијским извјештајем Агенције за банкарство Републике Српске за период јануар-децембар 2021. године.

Сједница ће бити настављена сутра у 10.00 часова, уз пренос на РТРС плусу и нашем порталу.

Претходно је размотрен извјештај Фискалног савјета Републике Српске - Извјештају о спровођењу Закона о фискаланој одговорности у Републици Српској за 2021. годину и Извјештају о раду за период јануар-децембар 2021. године, као и  Извјештај Комитета за координацију надзора финансијског сектора Републике Српске за 2021. годину и Обавјештење о неким појавама од интереса за остваривање уставности и законитости.

У овом обавјештењу се истиче да Уставни суд БиХ дјеловањем нарушава уставно-правну структуру БиХ која је утврђена Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ, али и политички систем.

Посланици су размотрили и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција као и Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика.

-----

Уставни суд БиХ својим дјеловањем довео је БиХ до апсолутне правне несигурности, јер оцјењује одлуке за које нема надлежности, истакао је предсједник Уставног суда Републике Српске Џерард Селман.

- Уставни суд БиХ дјеловањем нарушава уставно-правну структуру БиХ која је утврђена Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ, али и политички систем. То доводи и до економске кризе у БиХ - рекао је Селман говорећи о обавјештењу о неким појавама од интереса за остваривање уставности и законитости.

Министар правде Милош Букејловић рекао је да се Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција врши усклађивање са одредбама Кривичног законика, којим је уведена казна доживотног затвора за најтежа кривична дјела.Букејловић је рекао да су овим актом донесена рјешења којим се жели унаприједити овај систем.

Овим измјенама и допунама детаљно су прописане процедуре за спровођење јавног конкурса за избор директора и замјеника директора у установама за извршење кривичних и прекршаних санкција у Републици Српској, помоћнике директора и процедуре за пријем у радни однос осталих запослених, наводи се у образложењу овог Нацрта закона.

Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика у сваком смислу промовише истину и његовом примјеном ће се тражити од сваког да стане иза својих ријечи, истакао је данас министар правде Републике Српске Милош Букејловић.

У завршној ријечи о Нацрту закона о измјенама и допунама Кривичног законика Букејловић је рекао је циљ овог рјешења заштита достојанства, тјелесног и духовног интегритета, приватности, личног и породичног живота - што је гарантовано и Уставом Српске.

Букејловић каже да је Република Српска демократско друштво које Уставом штити слободу медија.

- Није нам намјера да уведемо цензуру, забранимо слободу изражавања или штитимо носиоце јавних фнкција. Овај закон у сваком смислу промовише истину, а тражиће се од сваког да стоји иза својих ријечи - рекао је Букејловић.

Предсједник НСРС Ненад Стевандић изјавио је да је неопходно уредити јавни, односно медијски простор у Српској, јер има много ствари које се објављују без провјере.

Стевандић је истакао да Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика има проблематичних одредаба, међу којима је висина новчане казне, али да је конципиран за све.

Посланик СДС-а Александар Трнинић каже да јавни простор треба уредити, али да је наведено законско рјешење репресивно и лоше сачињено.

У наставку друге редовне сједнице посланици су расправљали о Приједлогу закона о граду Прњавор којим се уређују подручје, надлежности, органи и његово финансирање.