latinica  ћирилица
22/03/2023 |  10:36 ⇒ 13:33 | Аутор: РТРС

Сијарто: Они који мисле да санкције могу ријешити проблеме на Балкану немају појма (ВИДЕО)

Стабилност БиХ је од изузетног значаја за Мађарску и очекујемо од ЕУ да у будућем периоду учини одређене кораке на проширењу, рекао је министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто након састанка са министром иностраних послова у Савјету министара Елмедином Конаковићем у Сарајеву.
Петер Сијарто - Фото: РТРС
Петер СијартоФото: РТРС

- Мађарска жели да се убрза процес проширења Европске уније, али добро знате да у ЕУ постоје земље чланице које само вербално подржавају проширење, али када дође до одлучивања онда су уздржане. Позивамо чланице да престану са онемогућавањем процеса проширења ЕУ, јер то за ЕУ и Мађарску значи безбједносни ризик. БиХ може рачунати на Мађарску у интересу да ваш процес придружења ЕУ буде убрзан - нагласио је Сијарто, преноси Кликс.

Сијарто се осврнуо и на питање санкција које уводи Европска унија.

-Видите да Брисел прибјегава санкцијама. Ако погледамо колико су санкције биле успјешне, можемо закључити да ниједне мјере нису успјеле довести до значајнијих резултата. Иста је ситуација са бриселским санкцијама. Ми никако не пристајемо на то да ЕУ уведе било какве санкције у односу на Западни Балкан. Они који сматрају да се санкцијама могу ријешити проблеми, они појма немају каква је овдје ситуација и на тај начин покушавају прикрити своје незнање – истакао је Сијарто.

Коментаришући однос који Мађарска има према предсједнику Републике Српске Милораду Додику рекао је да је небитно шта он мисли о Додику.

- Важно је шта људи у БиХ, а посебно у Републици Српској мисле о њему. Ако сам ја добро схватио, у Републици Српској је он поново изабран за предсједника и ми то поштујемо и то је веома важно – нагласио је Сијарто.

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић рекао је да БиХ и Мађарска немају отворених питања.

- Мађарска је земља са којом расте обим наше трговинске размјене и са којом се нове шансе додатно отварају. Желим да се захвалим колеги и Мађарској који су подржали кандидатски статус БиХ и подржавају проширење ЕУ. Схватају колико нам значи став ЕУ према проширење јер чинимо напоре да БиХ настави свој европски пут - изјавио је Конаковић.