latinica  ћирилица
22/03/2023 |  11:07 ⇒ 11:09 | Аутор: Агенције

Песков: Непријатељска реакција Запада на посјету кинеског предсједника

Реакција западних земаља на посјету предсједника Кине Си Ђинпинга Русији била је непријатељска, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Дмитриј Песков (Фото: ЕPA/YURI KOCHETKOV) -
Дмитриј Песков (Фото: ЕPA/YURI KOCHETKOV)

- Што се тиче реакције колективног Запада, није тајна да је она веома непријатељска у вези са готово свим питањима. Прађење ове важне посјете није изузетак - рекао је Песков.

Песков је нагласио да предсједник Русије Владимир Путин и Си Ђинпинг нису разговарали о мировном плану Кијева, већ само о иницијативи Пекинга у вези са мировним планом за Украјину.

- Не, није се разговарало о украјинском мировном плану, већ је само размијењено мишљење у вези са одредбама у кинеском плану. То је рекао предсједник Путин - истакао је Песков, након што су поједини медији јуче објавили да се предсједник Украјине Владимир Зеленски жалио да Кина није одговорила на мировни план који је предложио Кијев.

Коментаришући објаву новинске агенције Блумберг у којој се тврди да Кина не жели да појача испоруке гаса из Русије, Песков је навео да таква објава дјелује као невјешта дезинформација и да је реалност потпуно другачија.

- Блумберг извјештава, али не наводи извор. Ништа. То дјелује као веома невјешта дезинформација - поручио је Песков.

Према његовим ријечима, Путин и Си Ђинпинг разговарали су о гасоводу "Енергија Сибира два", а планови у вези с тим тичу се даљег проширења сарадње у том подручју.