latinica  ћирилица
22/03/2023 |  12:44 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Отворен Самит енергетике "СЕТ Требиње 2023"; Додик: Отворићемо конгресни центар посвећен енергетици (ФОТО/ВИДЕО)

У Требињу је данас отворен Четврти Самит енергетике "СЕТ Требиње 2023". На Самиту је присустно 720 учесника.
Самит енергетике "СЕТ Требиње 2023" (Фото: Влада Српске) -
Самит енергетике "СЕТ Требиње 2023" (Фото: Влада Српске)

Предсједник Српске Милорад Додик рекао је на отварању Самита да је сукоб у Украјини изазвао проблеме енергетике на највишем нивоу.

- Српска је регионални извозник енергије. Немамо никакве рестрикције - поручио је Додик.

Додао је да Самит охрабрује да се у Требињу направи конгресни центар посвећен енергетици, јер, како је додао, "без енергије нема будућности".

- Република Српска има конституисану свијест о потреби иновација - рекао је Додик.

Након говора, предсједник Републике Српске притиском на тастер, свечано је отворио Самит енергетике у Требињу, под називом "СЕТ Требиње 2023".

- Имајући у виду да овај Самит сваке године расте, ми смо донијели одлуку да правимо нови савремени конгресни центар. Имамо намјеру да говоримо о свему што је речено овдје. Република Српска је ту да послује с вама. У овом нестабилном времену битно је да заједно једни другима помажемо. Желимо да стимулишемо инвеститоре у Српској - рекао је Додик.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, обратио се на четвртом Самиту "СЕТ Требиње 2023", те поручио да је Српска препознала своје потенцијале.

- Желим успјех овог значајног Самита у Требињу, а и да ваши панели и закључци које ћете донијети, олакшају и нама, представницима власти да доносимо праве и исправне одлуке - додаје Вишковић.

Како Вишковић наводи, Српска је препознала, како он истиче своје потенцијале.

- Не треба занемарити велики интерес инвеститора, који својим новцем желе да граде капацитете на просторима Републике Српске. Ми видимо своју развојну путању у Српској. Свака уложена марка у енергетици, производњи, преносу и дистрибуцији значи нову добит, нови развој и нову шансу - истиче Вишковић.

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић захвалио је свим учесницима, медијима, као и представницима власти.

Самит енергетике Требиње (Фото: РТРС)

- Хвала Вам што смо заједно и што сте данас овдје. Данас нас је овдје окупила стручна тематика, да између осталог размјењујемо искуства, креирамо заједничке планове, пројекте и визије енергетског сектора. Само заједно можемо бити стабилнији и јачи - рекао је Петровић.

Истакао је да "само заједно можемо бити профитабилнији".

Догађаји као Самит енергетике "СЕТ Требиње 2023" могу допринијети проналаску кључних праваца развоја, како за појединачне земље, тако и за регион, јер само као регион можемо бити јачи и напреднији, рекла је директор Електромрежа Србије Јелена Матејић у Требињу.

Матејићева је на отварању овог самита истакла да је тема овогодишњег самита, која се тиче енергетске стабилности западног Балкана, значајна, те да је важно пронаћи не само рјешења за превазилажење препрека, већ и механизме за пуно остваривање енергетских потенцијала региона.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министра Сташа Кошарац изјавио је данас у Требињу да је циљ да се обезбиједи дугорочна енергетска стабилност, поуздано снабдијевање енергијом, те стварање одрживог и конкурентног енергетског сектора уз највиши степен одговорности према животној средини.

У обраћању на отварању четвртог Самита енергетске будућности "СЕТ Требиње 2023", Кошарац је истакао да је Требиње већ четврту годину заредом регионални енергетски центар, захваљујући прије свега одговорним и исправним политикама Републике Српске.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић поручио је данас на Самиту енергетике у Требињу да је енергетика водећа привредна област у Републици Српској на којој се може дугорочно заснивати њен убрзани раст и развој, а тренутна вриједност инвестиција у овој области износи 2,4 милијарде КМ.

- Република Српска је укупном политичком и економском оријентацијом доказала да је посвећена развоју енергетике, те је Влада Републике Српске посљедњих 10 година овом питању почела посвећивати другачију пажњу - истакао је Ђокић на отварању Самита "СЕТ Требиње 2023".

На скупу ће се обратити и министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Самит у Требињу под слоганом "Енергетска стабилност западног Балкана" одржава се у организацији Електропривреда Републике Српске, град Требиње и предузеће "СЕТ".