latinica  ћирилица
22/03/2023 |  12:47 ⇒ 12:58 | Аутор: sputniknews.com

Херш открива улогу Шолца у новој верзији диверзије на Сјеверном току

Амерички новинар Симур Херш тврди, позивајући се на извор, да је током посјете њемачког канцелара Олафа Шолца Сједињеним Америчким Државама почетком марта, током затвореног састанка било разговора о диверзији на гасоводима "Сјеверног тока".
Сјеверни ток (Фото: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE) -
Сјеверни ток (Фото: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE)

Амерички новинар Симур Херш тврди, позивајући се на извор, да је током посјете њемачког канцелара Олафа Шолца Сједињеним Америчким Државама почетком марта, током затвореног састанка било разговора о диверзији на гасоводима "Сјеверног тока".

Херш, који је добитник Пулицерове награде, наводи да је путовање Шолца у Вашингтон обухватао само два догађаја отворена за јавност, а да лидери двеју земаља нису одржавали конференције за медије на којима би новинари могли да постављају питања.

Ипак, како додаје Херш, касније је постало познато да је предсједник САД Џозеф Бајден имао 80-минутни састанак са Шолцом, на којем већину времена нису били чак ни њихови помоћници. Послије састанка нису објављена никаква званична саопштења.

- Није било саопштења или писаних договора, објављених у некој од двију држава, али ми је човјек с приступом дипломатским подацима саопштио да је тамо било ријечи о разоткривању питања гасовода - написао је Херш у тексту објављеном на његовом блогу на платформи Субстацк.

Херш тврди да су ЦИА и њемачку обавештајну службу замолили да припреме алтернативну причу о експлозијама на гасоводима, која би се пласирала у медијима.

Према његовим ријечима, чак и ако Шолц раније није знао ништа о диверзији на гасоводима, он је од јесени подржавао напоре САД да се прикрију докази.

Херш, такође, тврди да је Бајден донио "глупу одлуку" о диверзији на "Сјеверним токовима" и да је сада принуђен да лаже.

Симур Херш је 8. фебруара објавио истраживање о експлозијама на гасоводима "Сјеверни ток 1" и "Сјеверни ток 2", у којем је, позивајући се на извор, саопштио да су експлозивне направе испод руских цјевовода у јуну 2022. године поставили амерички рониоци, током војних вежби “Балтопс“, а да су их три месеца касније активирали норвешки стручњаци.

Према наводима Херша, одлуку о спровођењу те операције донио је предсједник САД Џозеф Бајден након девет месеци разговора с представницима администрације који се баве питањима безбједности.