latinica  ћирилица
22/03/2023 |  13:25 ⇒ 15:33 | Аутор: Агенције

Торлак повукао једну серију бе-се-же вакцине

Институт за вирусологију, вакцине и серуме Торлак повукао је из промета једну серију бе-се-же вакцине због минималног одступања од строгих захтјева спецификације лијека, саопштило је Министарство здравља Србије.
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

- Родитељи немају разлога за забриност. Бебе у породилиштима примају провјерене, безбједне и контролисане вакцине које су прошле све неопходне провјере и законске процедуре прије стављања у употребу - истиче се у саопштењу.

Из Министарства наводе да је Торлак, чим се појавила и најмања сумња о одступању вакцине од спецификацијских захтјева, одмах превентивно реаговао и са територије цијеле Србије повукао серију број 2710822.

У складу са информацијама достављеним од здравствених установа на територији Србије, Торлак је 16. марта повукао затечене количине од укупно 834 бочице ове серије вакцине.

Грађани су обавијештени да је, с циљем одржавања континуитета обавезне имунизације пацијената и елимининације могућности за несташицом ове вакцине, Торлак истовремено извршио снабдијевање свих здравствених установа из плана мреже здравствених установа одговарајућом количином бе-се-же вакцине.