latinica  ћирилица
22/03/2023 |  13:42 ⇒ 15:15 | Аутор: РТРС

Делегација ИРБ-а упознала Гујона о могућностима сарадње и реализацији заједничких пројеката

Делегација Инвестиционо-развојне банке Републике Српске разговарала је јуче у Београду са директором Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујоном о економском оснаживању локалних средина и могућностима сарадње на реализацији заједничких пројеката у Републици Српској.
Делегација ИРБ-а и Арно Гујон - Фото: Уступљена фотографија
Делегација ИРБ-а и Арно ГујонФото: Уступљена фотографија

Током разговора посебан нагласак стављен је оснаживање повратника, малих пољопривредника и сточара.

Гујон је овом приликом рекао да већ постоји добро искуство са пилот пројектима за одрживи развој који су покренути прије двије године.

- У Босанском Петровцу смо подржали сточаре којима смо обезбиједили стеоне јунице, а подржали смо и пољопривреднике у Посавини и пчеларе у Грахову обезбјеђујући им помоћ у механизацији. Сличан пројекат смо успјешно спровели и прошле године на сјеверу Црне Горе. Зато вјерујем да можемо, једнако успјешно, да наставимо ове године са сличним пројектима у Републици Српској - рекао је Гујон.

ИРБ је упознала је Гујона са досадашњим резултатима на реализацији пројекта Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској, путем којега је подржана реализација 69 пројеката у локалним заједницама широм Републике Српске, за шта је обезбијеђено 5,5 милиона КМ.Ова средства су одобравана на бесповратној основи.

Такође, било је ријечи и о могућностима заједничке реализације пројеката локалног развоја путем успостављеног Финансијског механизма којим управља ИРБ. Оцијењено је како је постизање дугорочне одрживости овог Механизма у најбољем интересу даљег друштвено-економског развоја Српске и њених локалних заједница.

Договорен је и наставак сарадње на дизајнирању модела подршке локалном економском развоју и оснаживању руралних средина у којем би, поред ИРБ, учествовала и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

У делегацији ИРБРС у Београду су боравили Иван Видовић, в.д. извршног директора за правне послове и међународну сарадњу и Мирко Бошњак, директор Сектора за међународну сарадњу.