latinica  ћирилица
22/03/2023 |  15:56 ⇒ 17:47 | Аутор: РТРС

Министарство дефинисало приједлог дефицитарних занимања (ВИДЕО)

С циљем подстицања уписа ученика у занимања потребна тржишту рада, а за која постоји најмање интересовање, Министарство просвјете и културе Републике Српске је, у складу са приједлозима јединица локалне самоуправе и привреде, дефинисало приједлог дефицитарних занимања.
Практична настава - Фото: РТРС
Практична наставаФото: РТРС

Из Министарства подсјећају да ученици који упишу неко од дефицитарних занимања добијају и стипендију.

Према приједлогу плана уписа за наредну школску годину, предвиђен је упис 772 ученика у 23 дефицитарна занимања. Ријеч је о плану за 36 школа у 23 локалне заједнице. Упис најевећег броја ученика предвиђен је у сљедећим струкама: машинство и обрада метала 16 одсто, економија, право и трговина 15 одсто, електротехника 14 одсто, здравство 10 одсто и гимназије 16 одсто.

Циљ дефинисања плана уписне политике јесте да се образују кадрови који су потребни тржишту. Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић подсјетила је да су обезбијеђене стипендије за дефицитарна занимања.

Према приједлогу Плана уписа ученика у први разред средње школе, у Републици Српској за наредну школску годину је планиран упис 10.109 ученика, од чега 2.486 ученика у занимања трећег степена.