latinica  ћирилица
22/03/2023 |  15:59 ⇒ 16:00 | Аутор: РТРС

Дамјановић: Изједначити статус запослених у КПЗ са службеницима МУП-а и судске полиције

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Тамара Дамјановић (СПС), током данашње расправе о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција, у дискусији је анализирала рад Министарства правде и предложене законске измјене.
Тамара Дамјановић - Фото: РТРС
Тамара ДамјановићФото: РТРС

- Посланичка група Социјалистичке партије Српске - СПС предлаже да се у Нацрт закона уврсти став који би регулисао лични коефицијент за остваривање права на пензију запослених у казнено-поправним установама, а који би се утврђивао на основу пет годишњих плата које су по запосленог најповољније. На овај начин изједначио би се статус запослених лица који имају контакт у свом раду са затвореницима, као и полицајаца у казнено-поправним установама са припадницима МУП-а и судске полиције, што је оправдано јер наведени припадници полиције проводе радни вијек у отежаним условима - рекла је Дамјановићева.

С обзиром на мали број запослених који годишње одлазе у пензију, према њеним ријечима, овај приједлог не би представљао оптерећење за буџет Републике Српске.

- Припадници обезбјеђења и остала овлашћена службена лица у казнено-поправним установама проводе највише времена са осуђеним лицима, немјерљиво више у односу на службенике МУП-а, судова или тужилаштва. Према статистичким подацима, највише двадесет полицајаца из казнено-поправних установа одлази годишње у пензију, те сматрамо да би било хумано и оправдано да ти људи остваре право на пензију као и сви остали полицајци - истакла је она.

Дамјановићева је похвалила досадашњи рад министра правде, наводећи да је нови министар на почетку мандата започео обиласке казнено-поправних установа у Републици Српској, како би се упознао са изазовима и проблемима са којима се ове установе сусрећу.