latinica  ћирилица
22/03/2023 |  16:55 ⇒ 16:59 | Аутор: СРНА

Пилоти "сухоја" одликовани Оредном за храброст (ВИДЕО)

Руски министар одбране Сергеј Шојгу одликовао је Орденом за храброст пилоте који су спријечили кршење границе америчког дрона изнад Црног мора, саопштило је данас Министарство одбране.
Сусрет руског сухоја и америчке беспилотне летјелице (Фото: EPA-EFE/US Air Force) -
Сусрет руског сухоја и америчке беспилотне летјелице (Фото: EPA-EFE/US Air Force)

- Орденом за храброст одликовани су пилоти авиона Су-27 који су спријечили да америчка беспилотна летјелица МК-9 наруши границе у оквиру привременог режима за коришћење ваздушног простора успостављеног за потребе извођења специјалне војне операције - наводи се у саопштењу.

Прошле недјеље, руско Министарство одбране саопштило је да је амерички дрон МК-9 пао у Црно море након оштрог маневрисања, напомињући да руски борбени авиони послати да је пресретну нису дошли у контакт са њом нити су користили оружје.

Министарство је саопштило да су руске снаге регистровале дрон у региону полуострва Крим који се кретао у правцу руске границе.

Европска команда САД раније је саопштила да је у инциденту који је резултирао потпуним губитком дрона, учествовао руски авион Су-27, који је наводно ударио у пропелер дрона током "небезбједног и непрофесионалног пресретања" изнад Црног мора.