latinica  ћирилица
22/03/2023 |  17:08 ⇒ 20:28 | Аутор: СРНА

Цвијановићева у Њујорку указала на потребу одговорног кориштења ресурса воде (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић указала је данас у Њујорку на конференцији УН на обавезу одговорног и рационалног коришћења воде, чак и у оним дијеловима свијета који немају проблем са њеним недостатком.
Цвијановићева у Њујорку - Фото: Уступљена фотографија
Цвијановићева у ЊујоркуФото: Уступљена фотографија

Цвијановићева је, када је ријеч о БиХ, истакла да хидроенергетика представља огромну развојну шансу, те једну од стратешких и још недовољно искориштених привредних грана.

- У складу са тим, наши развојни планови за будућност у великој мјери почивају управо на инвестицијама у сектору енергетике чији је значај у глобалним оквирима данас већи него икада у прошлости. Нажалост, у БиХ кратковидни политички интереси пречесто имају примат над елементарном економском логиком - указала је Цвијановићева, обраћајући се на Конференцији о средњорочном прегледу спровођења циљева акције "Вода за одрживи развој" за период 2018-2028. године.

Она је навела да су због тога многи важни хидроенергетски пројекти, које Република Српска намјерава реализовати заједно са Србијом, предмет бесмислених опструкција и блокада од појединих политичких актера.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Ипак, то не умањује нашу опредијељеност да у максималној мјери, за опште добро, искористимо хидропотенцијале који су наша велика развојна шанса и компаративна предност. Свакако, коришћење хидропотенцијала у развојне сврхе подразумијева и висок ниво свијести о неопходности очувања животне средине. На путу развоја, дужни смо да тежимо очувању природних потенцијала, јер уколико угрозимо нашу планету, нарушимо климу и екосистем, загадимо наша мора, ријеке и језера, довешћемо у питање сопствену егзистенцију - појаснила је Цвијановићева.

Она је указала на овом скупу да ограниченост природних ресурса и њихова убрзана потрошња представљају један од највећих изазова данашњице.

-Посебно јер је ријеч о теми за коју можемо рећи да јој, с обзиром на њен непроцјењив значај, никада не можемо посветити толико пажње колико заправо заслужује - истакла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да се у свијету, који од краја прошле године насељава више од осам милијарди становника, питање ресурса, њихове рационалне употребе и равномјерне дистрибуције, намеће као приоритетно, те захтијева од држава, међународних организација и других субјеката брзе одговоре и одржива рјешења.

- Потреба за проналажењем одрживог рјешења утолико је већа када је ријеч о виталном, есенцијалном и незамјењивом ресурсу какав је вода. Илустрације ради, када би се комплетна залиха свјетске воде ставила у бокал од четири литра, питка вода која нам је на располагању стала би у једну кашику - рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, то додатно указује на обавезу одговорног и рационалног коришћења воде, чак и у оним дијеловима свијета који немају проблем са њеним недостатком.

- Вода је одувијек била вишедимензионалан ресурс, а њена употребна вриједност увелико је превазилазила функцију задовољења основних људских потреба. Непроцјењива је важност воде за очување наше животне средине, регулацију климатских услова, као и за одржив економски развој, поготово у областима као што су пољопривреда, индустрија и енергетика - навела је српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ.

Она је нагласила да је модернизација сектора водних услуга стратешки приоритет БиХ у области заштите околине и неопходан корак у правцу интеграције земље у ЕУ.

Суштински, додала је Цвијановићева, подршка је и спровођењу Агенде одрживог развоја до 2030. године.

- Осим тога, модернизација сектора вода у БиХ захтијева изразито велика улагања, која изискују значајну међународну финансијску подршку. С циљем да се обезбиједи дугорочно одржива подршка, посебно у улагања у области инфраструктуре, кључни међународни развојни партнери у земљи - попут ЕУД, ЕБРД, ЕИБ, Свјетске банке, УНДП, те амбасада Швајцарске, Шведске и Чешке - основали су још 2020. године Савез за воде БиХ - рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да су ови међународни развојни партнери изразили спремност да користе Савез за воде БиХ као савјетодавну и координациону платформу с циљем подршке институцијама БиХ у модернизацији сектора водних услуга, онако како су зацртани у Заједничкој визији за унапређење водоснабдијевања и осавремењивање управљања отпадним водама у БиХ /2021-2028/.

На темељу оваквог заједничког приступа, појаснила је Цвијановићева, Савез за воде БиХ наставља да сарађује са властима у БиХ и подржава њихове напоре у спровођењу неопходних реформи и системских промјена и даљег усклађивања са ЕУ регулативом у сектору водних услуга.

Према њеним ријечима, несташица воде, њено загађење и поплаве у многим дијеловима свијета доприносе томе да ризици повезани са водом годинама уназад буду на самом врху листе највећих глобалних пријетњи.

- Око једне четвртине свјетског становништва и даље нема приступ услугама питке воде којима се сигурно управља, док скоро четири милијарде људи или готово половина наше популације, немају санитарне услуге којима се безбједно управља. Поражавајуће и страшно звучи податак УНИЦЕФ-а према којем је 2015. године око 300 хиљада дјеце млађе од пет година преминуло због лоших хигијенских услова и неадекватне воде за пиће. Не смијемо игнорисати овако ужасне трагедије које се широм свијета свакодневно дешавају - нагласила је Цвијановићева.

Она је навела да ово није изазов који појединачне државе могу самостално превазићи, те да је зато потребно уложити додатне заједничке напоре како би у наредним годинама сви људи имали приступ питкој води, као и одговарајуће санитарне услове.

- Веома је важно што и данас, на Свјетски дан вода, имамо прилику да дискутујемо о овим изазовима, јер сам свјесна да од њиховог превазилажења зависе бројни људски животи, а дугорочно гледано и судбина наше планете. Ако постоји циљ који треба да нас уједини, без обзира на све друге глобалне изазове, разлике и међусобне ривалитете, онда је то обезбјеђивање довољно количине воде, као и адекватних санитарних услова за све људе на свијету - изјавила је Цвијановићева.

Захваливши на свему што се ради и предузима у вези са овом темом, као и на прилици да се обрати, Цвијановићева је рекла да је привилегија данас бити овдје и дискутовати о теми која је суштински важна за цијели свијет, а слободно се може рећи и за будућност човјечанства.