latinica  ћирилица
22/03/2023 |  17:10 ⇒ 20:01 | Аутор: СРНА

Кошарац: Ове године извезено 1,072 милијарде електричне енергије

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да је ове године у билансу спољнотрговинске размјене извезено 1,072 милијарде КМ електричне енергије и истакао да то говори да су биле доминантне и исправне политике Републике Српске којим су дефинисана рјешења усмјерена на развој енергетике.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је новинарима у Требињу гдје се одржава Самит енергетике рекао да је Република Српска адекватним стратегијама и одлукама прихватила да своје кретање креира кроз енергетске и стандарде енергетске заједнице.

- У том контексту је наш заједнички напор да очувамо енергетски субјективитет Републике Српске, да она буде видљива и да се њени интереси штите кроз одређена рјешења која ће се доносити на заједничком нивоу - нагласио је Кошарац.

Он је истакао да БиХ има међународно потписане уговоре који се односе на успостављање енергетске заједнице и нагласио да су сви свјесни чињенице да се домаћи правни оквир мора прилагодити европским стандардима.

Кошарац је напоменуо да Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара има координишућу улогу у томе и да ће бити потпуно посвећени ставовима и закључцима владе Републике Српске и Федерације БиХ.

Он је рекао да су Требиње и Република Српска мапирани као мјеста гдје се доносе савремене енергетске политике.