latinica  ћирилица
22/03/2023 |  17:28 ⇒ 17:58 | Аутор: Агенције

Вратити у Конго дјецу коју су Хрвати хтјели да усвоје

Дјеца из ДР Конга коју су покушали да усвоје четири пара из Хрватске, те због тога оптужени за покушај трговине дјецом у Замбији, морају бити враћена у своју домовину, рекао је представник замбијског министарства.
Зграда УН-а (Фото: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ, илустрација) -
Зграда УН-а (Фото: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ, илустрација)

Одбор за присилне нестанке Уједињених нација саслушао је замбијску делегацију коју је предводио секретар МУП Диксон Матембо.

Одбор је истраживао како Замбија имплементира одредбе Међународне конвенције о заштити свих особа од присилног нестанка.

Одбор се занимао за случај осморо Хрвата осумњичених у Замбији за трговину дјецом – што је закључила истрага о поријеклу усвојења, јесу ли дјеца узета из својих породица или сиротишта те које је мјере Замбија предузела да усвајања не буду резултат присилног нестанка.

Матембо је одговорио да је осморо Хрвата с дјецом прешло из ДР Конга у Замбију, при чему су замбијски гранични службеници провјерили њихове документе и контактирали колеге из сусједне земље.

Дјеца о којој је ријеч била су из сиротишта, а групи Хрвата то није био први пут да су прешли границу са дјецом, нагласио је он.

У сарадњи са властима Конга утврђено је да је документација за усвајање била лажна, а власник сиротишта је у бијегству.

Дјецу треба предати властима Конга, став је замбијског секретара.

Осморо Хрвата ухапшено је почетком децембра на ародрому у Ндоли, трећем највећем замбијском граду, због сумње на трговину људима, односно због сумње у исправност докумената о усвајењу дјеце из ДР Конга.

Оптужени су за трговање људима у покушају и фалсификовање докумената, а дјеца, која имају хрватске документе, одузета су им и смјештена под замбијску заштиту.

Четворо дјеце из Конга су под заштитом посебне јединице за безбједност дјеце и смјештена су на непознату локацију у циљу њихове заштите, објавио је замбијски дневни лист.