latinica  ћирилица
22/03/2023 |  17:54 ⇒ 17:56 | Аутор: СРНА

Након финансијске ревизије - системско рјешавање проблема НП "Сутјеска"

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник рекао је данас Срни да ће ресорно министарство сачекати налаз финансијске ревизије у Националном парку "Сутјеска" који ће предочити Влади и након тога системски ријешити проблем рада овог предузећа.
НП "Сутјеска" - Фото: Wikipedia
НП "Сутјеска"Фото: Wikipedia

Випотник је истакао да ће након налаза финансијске ревизије у овом предузећу, Влади Српске предложити и санкционисање одговорних у менаџменту - и то не само смјеном, већ и подношењем кривичних пријава.

Коментаришући информацију да су радници Националног парка "Сутјеска" ступили данас у генерални штрајк, захтијевајући исплату неисплаћених плата, док су из Управе поручили да без помоћи ресорног министарства не могу испунити ова потраживања, Випотник је рекао да саосјећа са радницима који нису криви за нестручно руковођење.

Випотник је подсјетио да је јуче послата финансијска инспекција која ће пречешљати финансијско пословање Националног парка "Сутјеска" уназад 10 година, како би било установљено чија је кривица, ко није транспарентно радио и руководио овим предузећем.

- Индикативно је то да је први на попису штрајкача директор овог предузећа, док је други или трећи на списку претходни директор. Штрајк није правац којим треба да се иде. Они траже да Влада без икакве анализе аминује њихово нетрансопаретно руковођење парком, нерад и све остало - истакао је Випотник и напоменуо и да Влада Српске издваја највише грант средстава за овај национални парк.

Випотник је рекао да је ресорно министарство јуче упутило и редовну траншу овом предузећу, како би показали добру вољу да је Влада Републике Српске спремна да системски приступи рјешавању проблема у Националном парку "Сутјеска".

Он је подсјетио да је одмах након преузимања дужности ресорног министра одржао састанак са вршиоцем дужности директора Националног парка "Сутјеска" Милошем Ногом, на којем је информисан о ситуацији у овом предузећу, које је имало проблема у раду.

- На састанку је закључено да је Управа са директором требала да узме ревизију учинка гдје су установљени одређени проблеми и да то буде полазна основа за креирање одређеног документа, план опоравка, у којем би идентификовали проблеме, дали своје приједлоге рјешавања, односно на који начин би се омогућиле одређене уштеде и омогућили додатни приходи - напоменуо је Випотник.

Випотник је рекао да је ресорно министарство усмјерено свим снагама на креирање тог документа, истичући да је Министарство, да би направило наредни корак, морало имати валидни документ менаџмента и Управе предузећа који им није достављен.

Радници Националног парка "Сутјеска" ступили су данас у генерални штрајк, захтијевајући исплату неисплаћених плата, док су из управе поручили да без помоћи ресорног министарства не могу испунити ова потраживања.

Предсједник Штрајкачког одбора Драгомир Дракул рекао је да траже хитну исплату плата у пуном износу за децембар 2022. године, јануар и фебруар 2023. године, плату за фебруар 2020. године, као и разлике плата од 10 и 20 одсто за јун и јул 2021. године.