latinica  ћирилица
22/03/2023 |  18:55 | Аутор: СРНА

Захарова: МКС треба да изда налоге за хапшење америчких лидера

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова саопштила је да чека да Међународни кривични суд /МКС/ изда налоге за хапшење америчких политичких личности које су учествовале у одвођењу дјеце из Вијетнама седамдесетих година прошлог вијека.
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

- У позадини мрачњаштва и западних интрига око Међународног кривичног суда и њихових лажних тврдњи, посебно о руској комесарки за права дјетета Марији Лавовој-Беловој, жељела бих да се осврнем на то како је Вашингтон учествовао у махинацијама са дјецом - написала је она на Телеграму.

Према ријечима Захарове, Американци су "почели да узимају дјецу из Вијетнама у великом броју" током операције "Бејбилифт".

Она је подсјетила да је та операција "веома лоше спроведена" и да нису избјегнуте људске жртве. "Транспортни авион `Ц-5А галакси` америчког ратног ваздухопловства срушио се 4. априла 1975. године изнад Вијетнама због злочиначког немара америчких војних власти, однијевши животе 78 дјеце.

- Заиста се радујем дану када ће Међународни кривични суд издати налоге за хапшење лидера САД, Пентагона и свих оних "хуманитарних фондација" које су имале улогу у овој операцији - додала је Захарова.

Мађународни кривични суд је 17. марта издао налог за хапшење Лавове-Белове, наводећи да је она наводно одговорна за незакониту депортацију украјинске дјеце, подсјећа ТАСС.