latinica  ћирилица
22/03/2023 |  19:43 ⇒ 22:09 | Аутор: СРНА

Међународни дан особа са Дауновим синдромом: "Са нама, не за нас" (ФОТО)

Питање људи који живе са потешкоћама подразумијева укључивање и других сфера друштва да би се побољшао њихов квалитет живота, рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић у Бањалуци, гдје је данас одржана манифестација под називом "Са нама, не за нас" поводом Међународног дана особа са Дауновим синдромом.
Манифестација "Са нама, не за нас" - Фото: СРНА
Манифестација "Са нама, не за нас"Фото: СРНА

Шеранић је рекао да је ово вријеме када се његују различитости, те нагласио да ресорно министарство сарађује са удружењима с циљем подршке њиховим активностима.

- Имамо могућност да дискутујемо са представницима удружења и радимо на системским рјешењима кроз законске и подзаконске акте. Оно што је врло важно јесте да сарађујемо са свим секторима у друштву - нагласио је Шеранић, који је присуствовао данашњој манифестацији у организацији Центра за подршку породицама дјеце и особа са потешкоћама "Дајте нам шансу - Звјездице".

Предсједник Сервис центра "Дајте нам шансу - Звјездице" Жељка Перишић Нинковић истакла је да је ово трећа ревија у низу, чиме се и Република Српска придружила међународној кампањи, те нагласила да су се овај пут одлучили за промјену локације, да би се што више људи упознало о могућностима особа са потешкоћама.

Међународни дан особа са Дауновим синдромом обиљежен у Делта планету (Фото: Срна)

- Ту су наши другари из Фоче, Дервенте, Котор Вароша и Градишке. Надамо се да ћемо наредне године организовати нешто слично у неком другом граду и да тако ширимо овакве позитивне приче и по Републици Српској, али и БиХ - рекла је Нинковићева новинарима.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић истакао је да град подржава активности Центра "Дајте нам шансу - Звјездице" и да ће у наредном периоду бити донесена одлука о бесплатном градском превозу за особе са потешкоћама, као и чланове њихових породица.

- Сматрамо да јавни превоз за те породице може бити много приступачнији. Сада са удружењем прикупљамо податке о броју породица и увјерен сам да ћемо ускоро имати затворену финансијску конструкцију - навео је Станивуковић.

Модној ревији одржаној у тржном центру "Делта планет" у Бањалуци присуствовали су бројни грађани, представници удружења, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ања Љубојевић, народни посланици и предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић.