latinica  ћирилица
22/03/2023 |  20:57 ⇒ 20:57 | Аутор: СРНА

Линта: Срамно што је ЕП омогућио приказивање Степинца као свеца

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је да конференција о надбискупу Алојзију Степинцу у Европском парламенту представља један у низу доказа да се Хрватска није суочила са геноцидном политиком усташког режима и да је срамна чињеница да је Европски парламент омогућио хрватском европосланику Жељани Зовко да Степинца прикаже као свеца.
Миодраг Линта - Фото: РТРС
Миодраг ЛинтаФото: РТРС

Линта сматра да је Европски парламент тако релативизовао антифашизам као једну од темељних вриједности данашњег свијета и послао лошу поруку да нема исти однос према свим државама.

- Добро је познато да је римокатоличка црква у Независној Држави Хрватској под руководством надбискупа Алојзија Степинца отворено, не само подржавала усташку политику уништења Срба, већ и активно учествовала у њеном спровођењу - навео је Линта у саопштењу.

Он је истакао да је крајње вријеме да Србија покрене осмишљену и планску борбу за истину и признање геноцида над Србима у НДХ на међународном плану и нагласио да један од важних предуслова истинске нормализације на подручју бивше Југославије јесте то да Хрватска призна почињени геноцид над Србима у НДХ.

- То, између осталог, значи да се на достојан начин обиљеже и одржавају мјеста злочина, да се спроведе или омогући ексхумација посмртних остатака жртава и њихова достојна сахрана, да се врати имовина породицама жртава геноцида, да се забрани употреба усташких симбола, слогана и пјесама, одржавање миса Анти Павелићу и његовим сарадницима, подизање споменика убијеним усташама и штампање и промоција књига у којима се негира постојање концентрационих логора и геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима - навео је Линта.

Он сматра да је крајње вријеме да Скупштина Србије усвоји Резолуцију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ којом би закључила неспорну истину да су злочини усташа над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата у НДХ смишљен, планиран и почињен геноцид како је дефинисано Конвенцијом о спречавању и кажњавању геноцида, усвојеном од Генералне скупштине Уједињених нација 9. децембра 1948. године.

- Крајње је вријеме да се оснује Меморијални центар геноцида над Србима у НДХ чији би циљ, између осталог, био борба за међународно признање геноцида над српским народом током Другог свјетског рата - поручио је Линта.

У сједишту Европског парламента јуче је одржана конференција "Блажени Алојзије Степинац - свједочанство вјере, истрајности и наде" коју је организовала европосланик ХДЗ-а Жељана Зовко.

Поводом скупа о Степинцу, Европском парламенту су протестна писма стигла из Института "Диана Будисављевић", као и из института, невладиних организација и историчара из Италије, Канаде и САД који се баве културом сјећања на страдања у НДХ.

Негодовање је изразио и шеф српске дипломатије Ивица Дачић, а директор Центра "Симон Визентал" у Јерусалиму Ефраим Зуроф поручио је да је сваки покушај одавања почасти или величања личности које су подржавале геноцидну власт НДХ срамота и да му се треба супротставити.