latinica  ћирилица
22/03/2023 |  21:28 ⇒ 23/03/2023 | 07:12 | Аутор: РТРС

Сијарто за РТРС: Земље Западне Европе нису искрене када говоре о проширењу ЕУ (ВИДЕО)

Министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто рекао је у интервјуу за РТРС да земље Западне Европе нису искрене када говоре о проширењу ЕУ.
Петер Сијарто - Фото: РТРС
Петер СијартоФото: РТРС

Сијарто је навео да ове земље јавно увијек кажу да желе да земље западног Балкана буду дио ЕУ, али да постоје чланице које успоравају напредак појединих земаља на њиховом путу ка ЕУ.

- Када смо иза затворених врата, 27 земаља чланица, онда говоре врло против проширења. Забринути су, доста је ствари ту умјетно и нису спремни да иду ка проширењу. Зато мислим да је јако важно разумјети да постоје земље које јако успроравају процес проширења. Никада то неће отворено рећи, али ако погледате њихове радње, стално су забринути, не слажу се са комисијама. Тако да они успоравају процес. Ми ургирамо да они то не раде - истакао је шеф мађарске дипломатије.

Говорећи о санкцијама ЕУ Русији због сукоба у Украјини, Сијарто је рекао да су санкције више штете нанијеле европској, него руској економији.

Сијарто је поручио да политика санкција није добар пут и да је позиција Мађарске о том питању веома јасна, додајући да се његова земља увијек залаже за мир.

Када је ријеч о програму подршке мађарске Владе пољопривредницима у Републици Српској, Сијарто је рекао да ће за 805 субјеката из Српске, који су поднијели захтјев за бесповратна средства, бити исплаћено 11,5 милиона евра.

Сијарто је подсјетио на добру сарадњу Репубилике Српске и Мађарске, како у области пољопривреде, тако и у другим областима.

Он је истакао да Мађарска сматра да, помажући економски развој, може допринијети стабилности, миру и прогресу Западног Балкана.

- Зато смо покренули заједнички програм са Републиком Српском у оквиру нашег програма "Одговорно сусједство". У овом програму одвојили смо 30 милиона евра у првој фази за мала и средња предузећа у пољу пољопривреде у случају ако купују мађарске пољопривредне машине и опрему. То је добро за Републику Српску, БиХ, а и за Мађарску - навео је Сијарто.

Он је нагласио да је заједно са предсједником Српске Милорадом Додиком постигнута сагласност о другој фази овог пројекта, те да би ускоро требало да буде расписан јавни позив.

- Предсједник је нагласио да хоће да даје подршку малим и средњим предузећима на пољу информационих технологија, али и да ће именовати друга подручја такође - рекао је Сијарто.

Сијарто је нагласио да се у Републици Српској увијек осјећа као код своје куће.

- Овдје имам много пријатеља, поготово предсједника Додика. Данас су ме на конференцији за новинаре у Сарајеву питали шта мислим о Додику, а ја сам рекао "кога брига, треба нас бити брига само шта људи у Републици Српској мисле о њему". Он је легитимни вођа, он је изабран. Ко год га оспорава или ставља на листу санкција, понижава људе Републике Српске јер су га они изабрали и ми то морамо поштовати. Лично, Додик је пријатељ Мађарске, мој добар пријатељ и ми смо пријатељи Републике Српске - рекао је он.