latinica  ћирилица
22/03/2023 |  22:04 ⇒ 23/03/2023 | 07:09 | Аутор: АТВ

Петковић: Сарајево прича да је Шмит припремио закон о имовини

Уколико би Кристијан Шмит покушао да наметне закон о имовини, Република Српска би морала да направи ригорозније кораке него када је Валентин Инцко наметнуо такозвани Закон о забрани негирању геноцида, рекао је посланик Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милан Петковић.
Милан Петковић - Фото: СРНА
Милан ПетковићФото: СРНА

- Мислим да ће се овај пут морати ићи у повлачење из свих институција БиХ. Сада много ригорозније. Овдје би се морале повући све судије, сви наши генерали и официри из ОС БиХ, морамо се повући апсолутно сви из институција које се тичу и државне службе и СИПА, једнсоставно вратити се комплет у своју територију - рекао је Петковић за АТВ.

Он каже да није питање "како ћемо се понашати, већ кад ћемо се понашати тако", додајући да се у Сарајеву већ прича да је Шмит припремио тај закон.

- Јуче сам у Сарајеву био, чуо сам приче. Тамо се прича да ће он ићи у наметање тога закона. Ако Кристијан Шмит наметне тај закон, ја нисам сигуран у ком смјеру ће се одвијати политичка и безбједносна ситуација - рекао је он.

Петковић каже да је очито да је закон већ смишљен и спреман.

- Озбиљни људи већ причају о том да је тај закон Кристијан Шмит већ припремио. Они га једноставно и прижељкују и призивају - рекао је он и додао да се тиме прижељкује хаос.

Објаснио је шта би тај закон значио.

- То је као да неко вама дође вашој кући и каже ми вама одузимамо кућу, односно, нећемо вам одузети кућу, она се само више неће водити на вама. Али, кад будете хтјели мијењати прозоре ми ћемо ставити прозоре, кад будемо хтјели да вам заврнемо гријање, ми ћемо то уардити... Е, то се жели нама урадити. Република Српска остаје Република Српска, али се имовина води на БиХ, па кад ми одлучимо да градимо ауто-пут, кажу нам "а, не, не, не можете ви градити ауто-пут". Можете, али морате тражити сагласност БиХ. Е, сад, сагласност не можемо данас дати зато што нас данас "боли зуб, па сутра морамо ићи тетки по лијек"... Тако ће нас доводити до једног лудила да нас на све начине уцјењују и ограничавају. Као што су нас сада ограничавали. "Јесте то имовина Републике Српске, али не можете градити аеродром у Требињу. Па не можете градити ХЕ Бук Бијела. С овим би било још више" - рекао је Петковић.

Нагласио је да то заправо значи нестанак Републике Српске "на мала врата".