latinica  ћирилица
22/03/2023 |  22:43 ⇒ 22:43 | Аутор: СРНА

Европска комисија изразила жаљење због честих напада на Србе на КиМ

У нацрту извјештаја Европске комисије о самопроглашеном Косову за 2022. годину изражава се жаљење због многих препрека за повратак присилно расељених лица, односно Срба повратника, током сукоба и наглашава да су политичка воља и одрживо финансирање кључни за стварање адекватних услова за одржив повратак, укључујући побољшану безбједност и пун приступ социјалним и економским правима за повратнике.
Европска комисија - Фото: РТРС
Европска комисијаФото: РТРС

У тексту у који је Танјуг имао увид изражава се жаљење због честих напада на Србе повратнике на Косово и Метохију, а влада такозваног Косова се позива да обезбиједи да расељеним лицима буду обезбијеђена имовинска права, приступ документима и држављанство, као и коришћење српског језика у јавној управи.

- Подстиче се Косово да појача напоре за помирење и тражи рјешења за спорове, укључујући усвајање свеобухватне националне стратегије за суочавање с прошлошћу, наглашавајући кључну улогу коју имају организације цивилног друштва у овој области - наводи се у тексту нацрта.

Позивају се власти на интензивирање напора и рјешења питања несталих лица и бављење овим темама у оквиру дијалога Београда и Приштине.

У овом тексту се изражава дубока забринутост због недостатака у истрази, кривичном гоњењу и суђењу за ратне злочине на Косову и Метохији.