latinica  ћирилица
23/03/2023 |  07:27 ⇒ 10:50 | Аутор: РТРС

Боројевић: Прошла година била најтоплија од како се прате климатске промјене (ВИДЕО)

Данас се обиљежава Свјетски дан метеорологије, посвећен унапређењу националних хидрометеоролошких служби за праћење и прогнозирање климе и утицаја климатских промјена на здравље људи, природне ресурсе и привреду.
Сунчано - Фото: РТРС
СунчаноФото: РТРС

Посљедњих деценија хемијски састав атмосфере и квалитет вода брзо се мијења под утицајем људи, због чега је дошло до нарушавања природне равнотеже у глобалном климатском систему.

Све већа рањивост на климатске промјене условила је потребу унапређења националних хидрометеоролошких служби у циљу обезбјеђивања успјешнијег праћења и прогнозирања климе. Конвенција о оснивању Свјетске метеоролошке организације, ступила је на снагу 23. марта 1950. године, због чега је овај датум изабран за Свјетски дан метеорологије.

Директор Хидрометеоролошког завода Републике Српске Дарко Боројевић рекао је да је прошла година била најтоплија од како се прате климатске промјене.

- Поплаве из 2014.године су нас упозориле нас на мањкавости и од тада константно напредујемо - додао је Боројевић у нашем Јутарњем програму.

Истакао је да је савремена технологија омогућила да се се добије квалитетнијa прогноза времена.